Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van vrijdag 6 november

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Beeld Sophia Twigt

1/5 | Democratische kandidaat Joe Biden gaat aan de leiding in vier cruciale staten

Het is nog wachten op de definitieve uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar de Democratische kandidaat Joe Biden heeft in de cruciale staten Georgia en Pennsylvania de leiding overgenomen van de huidige president Donald Trump. Zijn voorsprong neemt bovendien met het uur toe. De verwachting is dan ook dat Trump hem niet meer in zal halen.

In Pennsylvania staat Biden op dit moment 6.746 stemmen voor, terwijl hij vanochtend nog 18.229 stemmen achter stond. Eerder deze week bedroeg zijn achterstand op Trump zelfs zo’n 600 duizend stemmen. Als Trump verliest in Pennsylvania, is de strijd om het Witte Huis beslist.

Bidens inhaalrace wordt mogelijk gemaakt door de vele stemmen per post, die later worden geteld. Maar als Biden wint, kan het voor hem heel lastig worden om zijn politieke agenda uit te voeren. Want hoewel ook die strijd nog niet beslecht is, is de kans reëel dat de Senaat in Republikeinse handen blijft.

Al het nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen is te lezen in het liveblog van de Volkskrant.

2/5 | Dalende trend in coronacijfers zet door, minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal nieuwe coronabesmettingen op weekbasis blijft afnemen. Deze week zijn er 56.356 besmettingen gemeld, 18 procent minder dan vorige week. Vandaag meldde het RIVM 7.272 besmettingen, iets meer dan gisteren, maar deze cijfers kunnen van dag tot dag fluctueren.

Ook in de de ziekenhuisbezetting zet de daling door. Op dit moment liggen er 2.445 Nederlanders in het ziekenhuis vanwege corona, 63 minder dan gisteren. Op de intensive care liggen 603 covid-patiënten, 4 minder dan op gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Uit voorlopige cijfers het Centraal Bureau voor Statistiek bleek eerder vandaag dat vorige week naar schatting 3600 mensen in Nederland zijn overleden, 700 meer dan normaal voor deze tijd van het jaar.

3/5 | Levenslang voor verdachten in Enschedese kwartetmoordzaak

De rechtbank in Almelo heeft vrijdag drie mannen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens viervoudige moord met voorbedachten rade. Volgens de rechter is voldoende bewezen dat de mannen op 13 november 2018 in een growshop in Enschede een uit Servië afkomstige vader en zijn twee zonen doodschoten.

De drie mannen beriepen zich tijdens het hele proces op hun zwijgrecht. Dat heeft de rechtbank gesterkt in haar overtuiging dat zij schuldig zijn. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

4/5 | XL-teststraten op komst: van gebrek aan testcapaciteit naar overcapaciteit

Nog deze maand moeten de eerste XL-testlocaties in Nederland opengaan, onder andere op Rotterdam Airport en op het Utrechtse Jaarbeursplein. Uiteindelijk zullen acht megagrote testlocaties de testcapaciteit in Nederland verhogen van 70 duizend tot 170 duizend tests per dag. In de nieuwe teststraten worden ook sneltests ingezet.

De XL-testlocaties worden opgezet in samenwerking met de GGD’s, de werkgeversorganisatie VNO-NCW en Defensie. Duizend defensiemedewerkers zijn inmiddels opgeleid om in de beginperiode teststraten te bemensen.

Na een maandenlang gebrek aan testcapaciteit, stevent Nederland nu af op een situatie van overcapaciteit. Maar dat is juist de bedoeling, zegt voorzitter André Rouvoet van GGD-koepel GGD GHOR. ‘Het is helemaal niet erg als het aanbod van de teststraten niet volledig worden benut. We moeten voorbereid zijn op de winter en op de griepgolven. En zo kunnen we ook mensen zonder klachten de gelegenheid bieden zich te laten testen.

5/5 | VVD zwenkt in conceptverkiezingsprogramma naar links

Eigenlijk zegt de titel van het VVD-conceptverkiezingsprogramma al genoeg: ‘Samen aan de slag’. Het evangelie van de eigen verantwoordelijkheid maakt, in ieder geval gedeeltelijk, plaats voor het idee van de maakbare samenleving. Op sociaal-economisch terrein is de overheid niet langer het probleem, maar juist de oplossing. Door meer naar links op te schuiven, beweegt de partij van premier Mark Rutte met de tijdsgeest mee, zonder veel electoraal risico.

De VVD wil een fiscale ‘middeninkomenskorting’ invoeren. Daarnaast moet de energiebelasting omlaag, worden de woonlasten gemaximeerd en blijft het eigen risico stabiel. Verder wil de partij ook het minimumloon verhogen, al blijft onduidelijk met hoeveel. Bij sociale huurwoningen moet voor mensen met lage inkomens de maximum huurprijs omlaag.

Een andere kentering: de VVD wil nu toch een kilometerheffing invoeren, in eerste instantie alleen voor de bezitters van elektrische auto’s, uiteindelijk voor iedereen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 6 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over