nieuws in vijf minuten4 december

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van vrijdag 4 december

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Opnieuw meer besmettingen gemeld, waarschijnlijk door ruimer testbeleid

Het is momenteel onduidelijk hoe de uitbraak van het coronavirus zich ontwikkelt. Het aantal nieuwe besmettingsmeldingen vertoont een stijgende lijn, maar vermoedelijk komt dit door het verruimde testbeleid. Het RIVM meldt vandaag 5.935 positieve testresultaten. Door het verruimde testbeleid zullen de komende tijd vermoedelijk meer besmettingen worden gemeld, maar dat hoeft niet te wijzen op een groei van het daadwerkelijk aantal besmette personen.

De cijfers over ziekenhuisopnamen geven daarom nu een betrouwbaarder beeld. Het aantal covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag toegenomen met 30 naar 1.625. Op weekbasis is er daar sprake van een daling van 8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

2/5 | Merendeel werkgevers moet deel ontvangen coronasteun terugbetalen

Ongeveer 60 procent van de werkgevers die dit voorjaar looncompensatie (NOW) hebben ontvangen, moet een deel daarvan terugbetalen. Dat staat in een brief die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken deze week naar de Kamer stuurde. Het gaat om werkgevers van wie het omzetverlies lager uitviel dan ze aan het begin van de coronacrisis hadden verwacht.

Dit voorjaar konden ondernemers die vanwege de coronacrisis hun omzet zagen verdampen een beroep doen op de eerste ronde loonsteun (NOW). Bij een geschat omzetverlies van minstens 20 procent kregen zij een vergoeding tot maximaal 90 procent van de loonsom. Deze vergoeding betrof een voorschot op basis van het verwachte omzetverlies.

Sinds oktober kunnen werkgevers hun daadwerkelijke omzetverlies over het eerste tijdvak van de crisis doorgeven. Vervolgens kunnen zij zien op hoeveel compensatie zij daadwerkelijk recht hebben.

3/5 | Wetenschappers in Outbreak Management Team ernstig bedreigd

De oververhitting van het coronadebat treft niet alleen de veiligheid van politici. Ook de leden van het Outbreak Management Team (OMT) gaan inmiddels gebukt onder bedreigingen en intimidaties. Dat hebben diverse leden bevestigd in gesprekken met Nu.nl.

Intensivist Diederik Gommers, die zegt zelf geen slachtoffer te zijn, spreekt van ‘ernstige bedreigingen’. In enkele gevallen zou inmiddels ook sprake zijn van beveiliging.

Het lot van de OMT-leden past naadloos in de trend van dit najaar. Tweede Kamervoorzitter Arib waarschuwde al dat Kamerleden zich geïntimideerd voelen op straat en de NOS haalde zijn eigen logo van de satellietbusjes omdat de verslaggevers anders niet veilig zijn.

4/5 | 20 jaar cel voor gruwelijke brandmoord in garagebox

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft de 52-jarige Jani H. uit Breda vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en tbs met dwangverpleging voor de gruwelijke ‘brandmoord’ in april 2019 op zijn voormalige zakenpartner. H. liet zijn slachtoffer in een garagebox vastbinden, besprenkelde hem beetje bij beetje met wasbenzine en stak hem in brand. Daar dronk H. een biertje bij en hij rookte een sigaretje.

Het slachtoffer was kort na de gruweldaad nog aanspreekbaar. Daardoor heeft hij zowel buren als politie kunnen vertellen wat er was gebeurd en wie de dader was. Een politieman kon zijn verklaring zelfs opnemen met de bodycam.

De rechtbank vindt het kwalijk dat H., die de moord altijd ontkend heeft, geen openheid van zaken gegeven heeft. ‘H. heeft het slachtoffer op een gruwelijke wijze vermoord en de nabestaanden onbeschrijflijk en onherstelbaar leed aangedaan’, aldus de rechter in het vonnis.

5/5 | Spionagebaas VS: ‘China is uit op werelddominatie – militair, economisch en technologisch’

China is niet alleen een gevaar voor de VS, maar ook de grootste bedreiging voor de vrijheid en democratie in de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog. Tot deze conclusie komt John Ratcliffe, de hoogste spionagebaas van Amerika, op basis van de geheime informatie die hij dagelijks ziet. Volgens Ratcliffe is de Chinese regering met haar groeiende militaire en vooral economische macht erop uit om de wereld ‘opnieuw vorm te geven en te domineren’.

Onder voorgaande Amerikaanse regeringen werden Rusland en internationaal terrorisme steeds als de grootste bedreigingen gezien voor Amerika’s nationale veiligheid. In de afgelopen jaren is het gevaar van terreurbewegingen als Al Qaida en IS echter fors verminderd. Verwacht wordt dat onder Joe Biden de betrekkingen met China niet snel zullen verbeteren.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 4 december tot 16.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.