NIEUWSin vijf

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van vrijdag 30 oktober

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Nederland haalt door Urgenda afgedwongen CO2-norm net wel of net niet...

Alleen als de komende maanden alles ‘meezit’ (warm weer en een tweede lockdown in november en december) slaagt het kabinet er dit jaar in te voldoen aan de uitstootnorm voor broeikasgassen die milieuorganisatie Urgenda via de rechter afdwong. Als het coronavirus niet was opgedoken, zou de uitstoot zeker ver boven het maximum van 166 miljoen ton zijn uitgekomen.

Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vandaag in de Klimaat- en Energie Verkenning, een balans van de CO2-huishouding. Om in 2030 aan de regels te voldoen, moet het tempo van ontkoling minstens verdubbelen.

Urgenda procedeerde de laatste jaren tot en met de Hoge Raad om de Nederlandse regering aan haar belofte te houden om de uitstoot van broeikasgas in 2020 met 25 procent te doen verminderen, ten opzichte van 1990. Alle rechters gaven Urgenda gelijk.

Ook andere criteria dreigt het kabinet niet te halen, waarschuwt het PBL. Nederland had Europa beloofd dat dit jaar 14 procent van al zijn energie hernieuwbaar zou zijn, maar komt niet verder dan 11,4 procent.

... en minister Hoekstra van Financiën legt bom onder KLM-herstructureringsplan.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil volgens ingewijden dat de afspraken over loonmatiging en arbeidsvoorwaarden in het herstructureringsplan van KLM langer blijven gelden. Nu gelden deze afspraken totdat de cao’s van grond- en cabinepersoneel en piloten in 2022 aflopen. Hoekstra wil dat de afspraken drie jaar langer van kracht blijven, omdat dan pas de overheidssteun eindigt.

De komende uren voert de KLM-directie crisisberaad met de acht vakbonden die bij het akkoord betrokken zijn. De kans is klein dat zij alsnog instemmen. Bij de luchtvaartmaatschappij leeft onbegrip dat de minister nu pas zijn eis bekendmaakt, terwijl KLM het herstructureringsplan al op 1 oktober indiende.

Vandaag werd bekend dat Air France-KLM het derde kwartaal een verlies van 1,7 miljard euro heeft geleden. Doorgaans worden de maanden juli, augustus en september door veel vakantiegangers benut, maar dit jaar was dat wel anders. De luchtvaartbranche is in de coronacrisis een van de zwaarst getroffen sectoren.

Verder in het nieuws…

- Het aantal coronabesmettingen is vandaag weer wat toegenomen, maar de wekelijkse groei vertraagt nog steeds en het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stabiliseert. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg kan het ‘een eerste effect zijn van de maatregelen die ruim twee weken geleden zijn ingezet’. De bezetting van de intensive care is nog wel aan het stijgen.

- Slechts de helft van de boeren verdient zijn brood met enkel agrarische activiteiten. Steeds vaker vullen boeren hun inkomen aan door ook buiten de boerderij te werken, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), uitgeverij Agrio en Geelen Consultancy.

- Om de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart volgend jaar coronaproof te laten verlopen zal een deel van de stemlokalen al enkele dagen eerder opengaan. Kiezers die om bijvoorbeeld medische redenen niet naar het stemlokaal kunnen komen, mogen per post stemmen.

- De oversterfte in Nederland is vorige week wederom opgelopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vielen er tussen 19 en 25 oktober 600 doden meer dan normaal in deze tijd van het jaar. Een week eerder stierven er bijna 400 mensen meer dan gebruikelijk.

- Bij vakbond FNV zijn deze week 53 meldingen binnengekomen van zorgmedewerkers die zijn gevraagd te komen werken terwijl zij eigenlijk in quarantaine zouden moeten. Onder hen zijn werknemers die positief getest zijn op corona en mensen met een besmette partner of huisgenoot. De meeste meldingen komen uit de verpleeghuissector.

- De politie heeft vijf tieners aangehouden voor de mishandeling van een 73-jarige man in Arnhem, die daarna in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Rozendaal en vier minderjarigen uit Rozendaal, Westervoort en Arnhem.

- Europese regeringsleiders hebben donderdagavond afgesproken meer samen te werken om het virus een halt toe te roepen. Coördinatie wordt vooral gevraagd bij de aankoop van sneltests en de inkoop en distributie van vaccins. Ook beloofden de leiders dat nationale corona-apps straks via een EU-platform grensoverschrijdend werken.

- De Franse politie heeft donderdagavond een 47-jarige man aangehouden die mogelijk in contact is geweest met de 21-jarige Tunesiër die in Nice drie kerkbezoekers doodde. De politie vermoedt dat de twee elkaar de avond voor de aanslag hebben gesproken.

- De nieuwe baas van de BBC, Tim Davie, heeft strikte regels opgesteld om de onpartijdigheid van de publieke omroep te waarborgen. Daarin staat onder meer dat BBC-journalisten op persoonlijke titel mogen deelnemen aan ‘controversiële’ evenementen, zoals optochten van Black Lives Matter.

- De Amerikaanse supermarktgigant Walmart heeft vuurwapens en munitie uit de schappen gehaald. De keten doet dat vanwege mogelijke met de verkiezingen gepaard gaande plunderingen of onrust, stelt Walmart in een verklaring.

- Nieuw-Zeeland heeft in een referendum eerder deze maand gestemd voor het legaliseren van euthanasie. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die de Kiesraad van het land vandaag heeft gepubliceerd. Nieuw-Zeeland wordt het zevende land ter wereld waar geassisteerde levensbeëindiging onder voorwaarden is toegestaan.

- De klep van ruimtesonde Osiris-Rex is weer dicht. Dat betekent dat het gruis dat het ruimtevaartuig 322 miljoen kilometer verderop op planetoïde Bennu verzamelde, is veiliggesteld. Osiris-Rex landt in september 2023 weer op aarde.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 30 oktober tot 16.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over