Het nieuwsvan 27 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van vrijdag 27 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Corona-impact vergelijkbaar met zwaar griepseizoen? Het is 5 keer erger

De veelgehoorde kritiek dat de coronapandemie niet veel heftiger is dan een zwaar griepseizoen, kan definitief van tafel. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM. Zelfs met alle beschermende maatregelen is de impact van covid-19 op het verlies aan gezondheid vijf keer hoger dan van een gemiddeld griepseizoen. En dan zijn de langetermijngevolgen van covid en de effecten van uitstel van reguliere zorg nog niet eens meegewogen.

De sterfte aan covid komt dit jaar waarschijnlijk in de top drie van doodsoorzaken terecht, schrijven RIVM-wetenschappers in hun jaarlijkse Volksgezondheid Toekomst Verkenningen, waarin zij verder keken naar de de indirecte en mentale gevolgen van de coronacrisis.

2/5 | Aanslag op prominente Iraanse atoomwetenschapper

De prominente Iraanse atoomwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh, die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken, is slachtoffer geworden van een aanslag. Kort nadat Iraanse media het overlijden van de topexpert hadden gemeld, heeft het ministerie van Defensie zijn dood bevestigd.

Fakhrizadeh gaf volgens Westerse landen, Israël en Iraanse bannelingen leiding aan het programma voor nucleaire wapens dat in 2003 werd stilgelegd. Iran heeft altijd ontkend dat het op zoek was of is naar het maken van een atoombom.

3/5 | FvD-senatoren en Statenleden keren Baudet massaal de rug toe

De ontbinding van Forum voor Democratie zet in rap tempo door. Ook vier van de tien Eerste Kamerleden willen niets meer met partijleider Thierry Baudet te maken hebben en beginnen voor zichzelf. ‘Een partij waarin van racisme, antisemitisme en nazisme geen afstand wordt genomen en kritiek niet gehoord wordt is niet de onze’, zegt senator Bob van Pareren vandaag in een verklaring, mede namens zijn fractiegenoten Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans.

Ook verschillende leden van Provinciale Staten scheiden zich vandaag af van de partij. De FvD-fractie in het Europees Parlement is vooralsnog niet opgestapt, maar schaart zich wel collectief achter het partijbestuur. Zij noemen Baudet ‘niet professioneel, integer en betrouwbaar’ en veroordelen de ‘vergaande antisemitische en racistische uitingen’ van Baudet en de omstreden jongerenvoorzitter Freek Jansen.

4/5 | Na corona-infectie is patiënt weerbaarder tegen het virus

Na een corona-infectie zijn we tóch langdurig beschermd tegen het virus. De afgelopen dagen vonden wetenschappers in Nederland, Spanje en Engeland nieuwe aanwijzingen dat de afweercellen van veruit de meeste mensen het nog lange tijd ‘onthouden’ als we eenmaal ziek zijn geweest.

De meeste kenners lijkt het onwaarschijnlijk dat we na een infectie voorgoed verlost zijn van corona. Maar vermoedelijk kan het leeuwendeel van de mensen die corona hebben gehad, het virus daarna maandenlang niet nog opnieuw krijgen. Bovendien worden zij een volgende keer waarschijnlijk minder ziek, omdat het immuunsysteem het virus dan herkent en sneller in actie komt.

5/5 | Unilever definitief naar Londen ondanks dreigende ‘verhuisboete’ van 11 miljard

Unilever is met ingang van komende maandag na negentig jaar gezamenlijke historie een volledig Brits bedrijf met het hoofdkantoor in Londen. Een door GroenLinks ingediende spoedwet voor een ‘verhuisboete’ van 11 miljard euro, waar de Kamer zich nog over moet buigen, kan daar niets meer aan veranderen.

Unilever bevestigde vandaag dat het de ‘unificatie’ dit weekeinde hoopt af te ronden. Nu heeft de voedings- en verzorgingsmultinational nog twee hoofdkantoren (in Londen en Rotterdam) en twee aandelen. De samenvoeging moet het bedrijf achter onder meer Knorr, Dove, Glorix en Calvé slagvaardiger maken. Zowel de Nederlandse als Britse aandeelhouders stemden met meer dan 99 procent voor.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 27 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over