Nieuws in 5 minuten20 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van vrijdag 20 november

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Rechtbank: Jos B. schuldig misbruik Nicky Verstappen, doodslag niet bewezen

De 58-jarige Jos B. moet 12,5 jaar de cel in voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in augustus 1998. Maar hij is vrijgesproken van opzettelijke doodslag. De seksuele handelingen hadden wel de dood van de 11-jarige jongen tot gevolg, zo heeft de rechtbank in Maastricht vrijdag bepaald. Voor het bezit van kinderporno kreeg hij nog zes maanden extra celstraf.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat B. de jongen opzettelijk heeft gedood om het seksueel misbruik te verdoezelen. ‘Het kan ook het onbedoelde gevolg zijn geweest bij het in bedwang houden van Nicky tijdens het seksueel misbruik’, aldus de rechtbankvoorzitter. Wel wordt de dood van Nicky hem toegerekend.

2/5 | Wekelijkse afname aantal coronabesmettingen stagneert

De afname van het aantal gemelde besmettingen gaat steeds langzamer. Deze week schommelden de dagcijfers behoorlijk, mede door een storing bij de GGD’s. Maar in de weekcijfers, die een betrouwbaarder beeld van de ontwikkelingen geven, is duidelijk te zien dat de afname vertraagt. Er zijn maar net iets minder besmettingen gemeld dan vorige week.

Vandaag meldt het RIVM met 5.974 positieve testen, ongeveer tweehonderd meer dan donderdag. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen nam vandaag opnieuw af, van 2.030 naar 1.961. Het aantal patiënten op de intensive care daalde met 8 patiënten naar 547. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

3/5 | Hacker die inlogde op Trumps Twitteraccount verhoord door Nederlandse politie

De ethisch hacker Victor Gevers die onlangs toegang had tot het Twitteraccount van de Amerikaanse president Donald Trump, is deze week verhoord door de Nederlandse politie. Dat bevestigen politie en OM. ‘Wij onderzoeken momenteel of er iets strafbaars is gebeurd’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, die benadrukt dat er geen Amerikaans rechtshulpverzoek aan ten grondslag ligt.

In oktober lukte het Gevers om in te loggen op het Twitteraccount van Trump, doordat hij het zwakke wachtwoord van de president (‘MAGA2020!’, afgeleid van zijn slogan Make America Great Again) ‘raadde’. Volgens Gevers had Trump geen tweestapsverificatie ingeschakeld.

Naar aanleiding van het verhoor zal het OM een vervolgingsbeslissing nemen. Gevers is vooralsnog geen verdachte.

4/5 | Trump bewandelt nu politieke weg om verkiezingsuitslag te beïnvloeden

Nu Trumps rechtszaken over vermeende verkiezingsfraude een voor een op niets uitlopen, probeert de president de verkiezingsuitslag te veranderen door steeds meer politieke druk uit te oefenen. Voor vandaag heeft hij de Republikeinse volksvertegenwoordigers uit de staat Michigan uitgenodigd in het Witte Huis. Bij twijfel over de verkiezingsuitslag kunnen zij zelf kiesmannen aanwijzen.

Op dinsdagavond zette Trump al een eerste stap op een staatsrechtelijk en strafrechtelijk steeds glibberiger pad. Toen belde hij met een van de twee Republikeinse scheidsrechters die de verkiezingsuitslag in een district in Michigan net hadden goedgekeurd. Na zijn telefoontje herriepen zij en haar collega die goedkeuring. ‘Hij was bezorgd over mijn veiligheid’, zei de functionaris in kwestie, Monica Palmer, donderdag tegen The Washington Post.

5/5 | Regels voor euthanasie bij dementerenden worden verruimd

De regels voor euthanasie op ernstig dementerenden worden ruimer. De regionale toetsingscommissies euthanasie maken vandaag bekend dat zij hun beoordelingscriteria voor artsen in de zogeheten Euthanasiecode op vier punten aanpassen.

Zo hoeft een schriftelijke wilsverklaring van een patiënt niet meer juridisch perfect in elkaar te zitten: de arts krijgt meer ruimte om te interpreteren wat de patiënt heeft bedoeld, bijvoorbeeld door familieleden te raadplegen. Ook is het aan de arts om te beoordelen of de patiënt ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. De arts mag een wilsonbekwame, dementerende patiënt bij de euthanasie een slaapmiddel geven, als hij verwacht dat de patiënt agressief of onrustig wordt doordat hij niet begrijpt wat er gebeurt. Verder hoeft dat de arts vlak voor een euthanasie geen mondelinge bevestiging te vragen.

De nieuwe criteria zijn gebaseerd op het arrest van de Hoge Raad in de zaak van verpleeghuisarts Marinou Arends, de eerste arts sinds de euthanasiewet die werd vervolgd voor een euthanasie. Na een strafproces van jaren gaf de Raad Arends afgelopen april op alle punten gelijk, waarna de toetsingscommissies hun criteria besloten aan te passen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 20 november tot 15.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over