NieuwsIn vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van vrijdag 13 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Beeld Sophia Twigt

1/5 | Eenmalig vuurwerkverbod officieel: 40 miljoen compensatie voor de verkopers

Het is officieel: komende jaarwisseling is zowel het verkopen als het afsteken van consumentenvuurwerk verboden. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Voor de vuurwerkbranche ligt 40 miljoen euro klaar ter compensatie van de financiële schade.

Het kabinet benadrukt dat het verbod eenmalig is. Traditiegetrouw is de nieuwjaarsnacht een van de drukste momenten in de acute zorg: vorig jaar belandden 385 mensen wegens vuurwerkverwondingen op de spoedeisende hulp. Met een verbod hoopt het kabinet de ziekenhuizen te ontlasten.

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie kondigt aan dat er streng gehandhaafd zal worden. Wie toch vuurwerk afsteekt, kan rekenen op 100 euro boete én een strafblad.

2/5 | Tata Nederland scheidt van Britse deel voor mogelijke overname door Zweden

Tata Steel Nederland en Tata Steel Groot-Brittannië worden met onmiddellijk ingang gescheiden. Daarna zal het Indiase moederconcern Tata Group onderhandelingen beginnen over de verkoop van het Nederlandse deel aan het Zweedse staalconcern SSAB, het voormalige Svenskt Stål AB.

De scheiding hing al maanden in de lucht en maakt een einde aan een huwelijk van 21 jaar. In 1999 ging het voormalige Hoogovens samen met British Steel. In 2007 werd dit concern vervolgens overgenomen door het Indiase conglomeraat Tata Steel.

3/5 | Sterfte vorige week 700 hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar

Het RIVM meldt vandaag 6.109 nieuwe coronabesmettingen, ongeveer 450 meer dan donderdag. Daarmee is voor de derde dag op rij sprake van een stijging. Over zeven dagen gezien daalt het aantal besmettingen wel nog steeds, al gaat de daling minder snel dan een paar dagen terug.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde verder tot 2.181 patiënten, 20 minder dan donderdag. Op de intensive cares liggen nu 609 coronapatiënten.

De sterfte was vorige week 700 hoger dan verwacht voor deze periode, meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. Het RIVM meldde over dezelfde periode 427 overlijdens.

4/5 | Omstreden Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi wint verkiezingen in Myanmar

De regeringspartij van Aung San Suu Kyi heeft de overwinning behaald bij de Myanmarese parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. De verkiezingen, de tweede sinds een militaire dictatuur in 2015 plaatsmaakte voor een burgerregering, werden gezien als een oordeel over het beleid van de 75-jarige Nobelprijswinnares.

Vooraf waren de verkiezingen al omstreden. De Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties spraken hun bezorgdheid uit over het feit dat 1,5 miljoen kiezers van de verkiezingen waren uitgesloten, doordat in sommige regio’s de veiligheidssituatie een stembusgang in de weg stond.

5/5 | Na ongekende krimp volgt sterkste economische groei ooit

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 7,7 procent gegroeid, de sterkste groei ooit gemeten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De consumptie door huishoudens was goed voor de helft van de groei. Ook was sprake van een toename van overheidsuitgaven, investeringen en handelssaldo.

Toch is de Nederlandse economie nog niet op het niveau van voor de crisis. Daarvoor was de neergang in de eerste twee kwartalen te groot: alleen al in het tweede kwartaal zorgde de coronacrisis voor een krimp van 8,5 procent.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 13 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over