Nieuws in vijf minutenmaandag 9 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 9 november

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Doorbraak in zoektocht naar coronavaccin: Pfizer-vaccin ‘voor 90 procent effectief’

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer blijkt bij een eerste analyse voor 90 procent effectief: negen op de tien mensen is na inenting beschermd. Dat meldt de farmaceut vandaag. ‘Dit vaccin legt de lat heel hoog voor de kandidaten die nog in de pijplijn zitten’, zegt Cécile van Els, immunoloog bij het RIVM.

Voordat geneesmiddelenautoriteiten het middel kunnen goedkeuren, zijn eerst meer gegevens over de veiligheid van het vaccin nodig. Ook zijn er nog enkele voorbehouden. Zo is het nog de vraag hoelang de bescherming van het vaccin aanhoudt, zegt Van Els. Bovendien moet het vaccin bij min 70 graden bewaard worden, vooral lastig voor de binnenlanden van Afrika of Zuid-Amerika.

De Europese Unie heeft afgelopen zomer al een optie op het vaccin genomen. Als het voor de markt wordt goedgekeurd, kan Nederland 7,8 miljoen doses van het vaccin tegemoetzien, misschien zelfs 11,7 miljoen. Omdat de vaccinatie uit twee prikken bestaat, zou dat genoeg zijn om zes miljoen Nederlanders in te enten.

2/5 | Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt, ziekenhuisopnamen stijgen nog licht

Opnieuw zijn er bijna duizend minder besmettingen gemeld dan een dag eerder. Het RIVM meldt vandaag 4.709 nieuwe coronabesmettingen, het laagste aantal sinds 7 oktober. In totaal zijn afgelopen week 30 procent minder mensen positief getest dan de de week ervoor. Twee weken geleden steeg het aantal besmettingen op weekbasis nog met 19 procent.

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is wel weer licht gestegen. Er liggen nu 2.317 Nederlanders in het ziekenhuis vanwege corona, 22 meer dan gisteren. 600 patiënten liggen op een intensive care-afdeling.

Al het nieuws over de coronacrisis is te lezen in de liveblog van de Volkskrant.

3/5 | Jaarwisseling zonder vuurwerk aanstaande, verkopers worden gecompenseerd

Oud en Nieuw zal dit jaar zonder vuurwerk gevierd moeten worden. Naar verwachting besluit de Tweede Kamer eind deze week tot een eenmalig verbod op het verkopen en afsteken van consumentenvuurwerk. Verkopers, die blijven zitten met onverkoopbare voorraad, worden financieel gecompenseerd.

Met het verbod hoopt Den Haag vooral de zorg en de politie te ontzien. Doorgaans is de nacht van 31 december op 1 januari een van de drukste in de acute zorg. De politie voorziet toch al een zware jaarwisseling wegens de opgekropte frustraties in de samenleving over de coronamaatregelen.

4/5 | Onrust in digitale beveiliging omdat Europese Raad berichtenversleuteling zou willen doorbreken

Privacy-voorvechters en politici staan op hun achterste benen: de Europese Raad zou opsporingsdiensten toegang willen geven tot de inhoud van chatberichten om zo misdaden op te sporen. Nu worden berichten zo versleuteld dat alleen verzender en ontvanger ze kunnen openen. Zelfs de bedrijven die de versleuteling aanbieden, kunnen niet bij de inhoud van de communicatie.

Het dilemma: als Europese opsporingsdiensten de mogelijkheid krijgen om deze versleuteling te doorbreken, kunnen andere partijen dat in potentie ook. Een verzwakt beveiligingsprotocol is voor iedereen kwetsbaar.

Het is nog onduidelijk of de Europese Raad daadwerkelijk bedrijven wil verplichten een zogeheten ‘master key’ in te bouwen om versleuteling te doorbreken. Oostenrijkse media melden dat dit voorstel zou zijn gedaan aan de regeringsleiders, maar het betreffende voorstel zelf is minder helder.

5/5 | Jongerenorganisatie Bij1 verwijdert tweet over agentenbonus na commotie

Een tweet van Radicaal, de jongerenorganisatie van de politieke partij BIJ1, heeft vandaag voor opschudding gezorgd. In de tweet protesteerde Radicaal tegen de bonus die agenten krijgen voor hun extra werk in coronatijd: ‘Politiemensen krijgen €300 bonus. Even extra cashen om je medemens te onderdrukken. Voor dit racistische machts(misbruik)instituut geen punt!’

Hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie vond de teksten kwetsend, beledigend en totaal misplaatst. ‘Juist van politieke partijen mag je in deze moeilijke tijden verwachten dat ze nadenken over hoe te verbinden in plaats van te polariseren’, aldus de hoofdcommissaris. Ook politiebonden reageerden verontwaardigd.

Vanmiddag verwijderde Radicaal de gewraakte tweet. De jongerenorganisatie nam echter geen afstand van de tweet, die ‘satirisch’ bedoeld zou zijn. BIJ1-partijleider Sylvana Simons wilde niet reageren op de ontstane commotie.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 9 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over