NIEUWSIN 5 MINUTEN

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 26 oktober

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Nationale Ombudsman roept overheid op tot meer fatsoen en empathie...

Juist burgers die de overheid het hardst nodig hebben, lopen daar vaak tegen een muur op. Zo kenschetst Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, de kloof tussen overheid en burger. Van Zutphen zei vandaag in gesprek met de Tweede Kamer dat veel regels niet begrepen worden omdat die geschreven zijn voor een gemiddeld intelligentieniveau, een iq van 100. ‘2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven. Daar houdt de overheid geen rekening mee’, aldus Van Zutphen. Hij pleit voor een ‘fatsoenlijke bejegening’ van juist deze groep door de overheid. ‘Geen fatsoensrakkerij, maar gewoon elementair fatsoenlijk handelen. Neem een klacht serieus, geef antwoord.’

...terwijl het RIVM opnieuw meer dan tienduizend nieuwe coronabesmettingen meldt...

Er zijn inmiddels meer dan 300 duizend Nederlanders positief getest op het nieuwe coronavirus. Het RIVM meldt vandaag 10.353 nieuwe covid-besmettingen, dit waren er gisteren 10.211. Het totaal komt daarmee op 301.597. De groei van het aantal besmettingen gaat langzamer dan vorige week, maar er is zeker nog geen sprake van een daling. Ook het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in een ziekenhuis neemt vandaag weer flink toe. Op maandagmiddag zijn 2.249 patiënten met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, dat zijn 102 patiënten meer dan op zondag. Van deze patiënten liggen er 506 op de intensive care, 16 meer dan gisteren.

... en covid-19 of niet, restaurants in Madrid mogen weer open tot middernacht.

Terwijl het aantal ziekenhuisopnamen ook in Spanje door de verspreiding van het coronavirus nog altijd blijft stijgen, mogen de restaurants in Madrid toch weer openblijven tot middernacht. Gedurende drie weken was het in Madrid niet mogelijk na tien uur ’s avonds nog een maaltijd te bestellen. Om elf uur ’s avonds moesten bars en restaurants sluiten. Maar de Spaanse gewoonte om laat op de avond te dineren bleek onwrikbaar: het Madrileense regiobestuur ging dit weekeinde overstag. Zijn besluit om bars en restaurants toch weer open te laten tot middernacht is tegen de zin van de linkse Spaanse regering.

Verder in het nieuws…

- China is bezig met een snelle uitbreiding van zijn kernwapenarsenaal, de VS en Rusland zijn de hunne druk aan het moderniseren, er is een ‘revolutie’ gaande in de overbrengingsmiddelen van kernwapens, én nucleaire wapenbeheersing zelf verkeert in een diepe crisis. Maar er is ook goed nieuws uit kernwapenland.

- Wordt de Pier van Scheveningen gesloopt en komt er een gloednieuwe zeepromenade voor in de plaats, pal voor het Kurhaus? De eigenaren van de huidige Pier hebben plannen om het monument te slopen. Op de nieuwe Pier zouden vakantiewoningen, een hotel en een congrescentrum moeten komen.

- Afgelopen weekeinde stonden in het katholieke Polen plotseling demonstranten in de kerk, met bordjes waarop ‘Fuck de clerus’ stond geschreven. ‘Mensen zijn woedend omdat het recht op abortus nog verder wordt ingeperkt’, zegt correspondent Arnout le Clercq. ‘En dat ze in de kerken demonstreren, is veelzeggend. Dat is nooit eerder gedaan.’

- De Turkse woede over Europees ‘islamitisch separatisme’ – die in eerste aanleg ging over de reactie van de Franse president Macron op de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty door een fundamentalist – richt zich nu ook op PVV-leider Wilders. ‘Voor fascisten is geen plaats in Turkije’, aldus de Turkse president Erdogan.

- De afgelopen week hebben GGD’s 3 procent meer testen uitgevoerd dan de week daarvoor. In totaal werden ongeveer 320 duizend Nederlanders tussen 19 en 25 oktober getest.

- Het Zweeds/Finse staalconcern SSAB heeft belangstelling voor het Nederlandse deel van Tata Steel in Europa, de voormalige Hoogovens in IJmuiden. Dat meldden Bloomberg en de Duitse kranten Handelsblatt en Wirtschaftswoche. De gesprekken over een overname zouden in een verkennende fase zijn.

- De grote Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde zou vanwege de coronacrisis pas volgend jaar uitkomen, maar is toch met kerst al in de bioscopen te zien. Voor bioscopen is het een welkome hulp in de blockbusterschaarste.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 26 oktober tot 16.55 uur

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over