Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 2 november

Goedendag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte. 

Beeld Sophia Twigt

1/5 | 8.306 nieuwe besmettingen, aantal coronapatiënten blijft gestaag stijgen

Voor de derde dag op rij daalt het aantal gemelde besmettingen. Het RIVM meldt vandaag 8.306 besmettingen, gisteren waren dit er 8.740.

Het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt de afgelopen dagen gestaag, nadat de cijfers zich eind vorige week leken te stabiliseren. Er liggen nu 2.545 positief geteste patiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 52 meer dan op zondagmiddag. 

2/5 | Tienduizenden Nederlanders komen niet rond

Tienduizenden Nederlanders in de bijstand komen structureel niet rond, blijkt uit onderzoek dat Nibud maandag heeft gepubliceerd. De budgetvoorlichter pleit daarom, midden in de recessie, voor een verhoging van de inkomensondersteuning en het minimumjeugdloon. De bijstand voor tienduizenden huishoudens is tientallen euro’s te laag. Het gaat dan met name om gezinnen met kinderen ouder dan 12 jaar, wier school- en leefkosten duurder zijn dan die van jonge kinderen. En 21-minners die maximaal 260 euro bijstand krijgen.

3/5 | Mogelijke aanscherping coronaregels, verdere beperking groepsgrootte en sluiting musea en theaters op tafel

Zijn extra maatregelen nodig, nu het aantal besmettingen niet snel (genoeg) lijkt te dalen? Over een antwoord op die lastige vraag wordt in Den Haag koortsachtig overleg gevoerd. Een strengere lockdown ligt op tafel, bevestigen ingewijden.

Mogelijke extra maatregelen zijn een verdere verlaging van de maximale groepsgrootte op straat (naar twee personen) en een tijdelijke sluiting van musea, theaters en bioscopen. Ook een regionale avondklok wordt besproken.

4/5 | Meesterscout en voormalig rechterhand van Cruijff Tonny Bruins Slot overleden

Tonny Bruins Slot is op 73-jarige leeftijd overleden.Dat heeft zijn familie bevestigd. Bruins Slot gold als een van de meest gerenommeerde scouts van Nederland. In de jaren 90 was hij jarenlang de assistent van trainer Johan Cruijff bij FC Barcelona, waarmee hij de Europacup II (1989) en de Europacup I (1992) wist te winnen. Ook Ronald Koeman werkte nauw samen met Bruins Slot bij Ajax, Benfica, PSV en AZ.

Bruins Slot was nog als scout verbonden aan Ajax. Hij verzorgde de wedstrijdanalyses en rapporteerde aan hoofdtrainer Erik ten Hag.

5/5 | Thaise koning reageert op aanhoudende kritiek: ‘Thailand is een land van compromissen’

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn heeft zondagavond voor het eerst gereageerd op de protesten in zijn land. ‘Thailand is het land van compromissen’, antwoordde de koning op een vraag van een Britse journalist over de aanhoudende demonstraties. De actie van de koning is opmerkelijk, omdat hij vrijwel nooit interviews geeft. In 1979 werkte hij als kroonprins mee aan een documentaire van de BBC. Daarna sprak hij zover bekend nooit meer met buitenlandse journalisten.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 2 november tot 16.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.