Nieuws in vijf minutenmaandag 14 december

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van maandag 14 december

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Nederland bereidt zich voor op harde lockdown tot 19 januari voor

In verschillende steden heeft de naderende ‘harde’ lockdown mensen aangezet tot een laatste bezoek aan het centrum. De gemeenten Den Haag en Utrecht roepen hun inwoners op niet meer naar de binnenstad te komen, om de drukte tegen te gaan. Ook bij winkels op andere plekken in Nederland stonden lange rijen. Kappers-brancheverenigingen zagen een enorme vraag naar knipbeurten op dit moment.

Eerder vandaag werd duidelijk dat premier Mark Rutte vanavond in een toespraak vanuit het Torentje vergaande maatregelen tot 19 januari aan zal kondigen. Bronnen in Den Haag hebben dat bevestigd, na berichtgeving van de NOS.

Niet-essentiële winkels, musea, bioscopen, kapsalons en theaters moeten al vannacht om 00.00 uur hun deuren sluiten. Het ziet er naar uit dat winkels die levensmiddelen verkopen, open mogen blijven. Het gaat niet alleen om supermarkten, bakkers, groentewinkels, viswinkels en slagerijen, maar ook om slijterijen en drogisterijen.

Vanaf woensdag gaan ook de basis- en middelbare scholen dicht. Zij moeten overstappen op digitaal onderwijs. Een avondklok wordt niet ingevoerd.

Het nieuws over de coronacrisis is te lezen in het liveblog van de Volkskrant.

2/5 | Snelle toename van het aantal besmettingen zet op weekbasis door

De afgelopen zeven dagen is het aantal positief geteste personen met 41 procent gestegen, ten opzichte van de week daarvoor. Vandaag meldt het RIVM 8.496 nieuwe coronabesmettingen. Zondag waren dit er nog 9.924, maar in de dagelijkse cijfers zijn vaker schommelingen te zien.

Een deel van de toename op weekbasis wordt veroorzaakt door het verruimde testbeleid, maar dit verklaart niet volledig de stijging van het aantal meldingen. Hoeveel mensen er meer worden getest en welk percentage daarvan positief is, maken het RIVM en de GGD’s morgen bekend.

Het aantal covidpatiënten in het ziekenhuis loopt vandaag verder op. Er liggen nu 1.872 covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat betekent een toename van 13 procent op weekbasis: vorige week maandag waren 1.660 patiënten met covid opgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

3/5 | DNB: Nederlandse economie opnieuw in recessie door strenge lockdown

De zwaardere coronamaatregelen die premier Rutte vanavond bekendmaakt, zullen het economische herstel vertragen. Op basis van zeer snelle, nog grove berekeningen verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat hierdoor de eerder voorspelde groei in de eerste maanden van 2021 omslaat in een krimp. Daarmee zou Nederland voor de tweede maal in korte tijd in een recessie terechtkomen.

Het betekent niet dat DNB zich tegen strengere, contactbeperkende regels keert. Zonder maatregelen komen veel meer mensen te overlijden, terwijl het economisch effect daarvan twijfelachtig is. DNB-directeur Olaf Sleijpen: ‘De Verenigde Staten zijn wat dat betreft een experiment. Sommige staten waren heel streng, andere niet. Wat blijkt: qua economische schade maakt het niet zo heel veel uit.’

4/5 | Bellingcat: oppositieleider Navalny werd vergiftigd door de Russische veiligheidsdienst

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is in augustus vergiftigd door een geheime toxicologen-eenheid van Ruslands veiligheidsdienst FSB. Dat stelt Bellingcat vandaag. Volgens het onderzoekscollectief stond de FSB al jarenlang paraat om Navalny te vergiftigen.

Uit telecomdata en reisgegevens concludeert Bellingcat dat Navalny op bijna al zijn reizen geschaduwd werd door agenten van FSB-eenheid 34435. In de weken voor de vergiftiging belden agenten van de eenheid herhaaldelijk met deskundigen op het gebied van zenuwgif. Zeker drie van de agenten waren op 20 augustus in de nabijheid van Navalny in Tomsk, de Siberische stad waar de politicus het vliegtuig nam waarin hij in coma raakte.

5/5 | Eenderde Dutchbatters heeft kwarteeuw na nog altijd behoefte aan nazorg

Een kwart eeuw na de uitzending naar Srebrenica heeft een op de drie Dutchbat III-veteranen behoefte aan zorg of ondersteuning. Vrijwel alle Dutchbat-veteranen voelen zich onvoldoende erkend en gewaardeerd. Dat blijkt een onderzoek onder veteranen van Dutchbat-III en hun familieleden door het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum waaraan meer dan de helft van de 763 uitgenodigde veteranen deelnam.

Vooral de berichtgeving in de media en het ontbreken van voldoende steun van het ministerie van Defensie veroorzaken problemen bij de Dutchbat III-veteranen. Meer dan eenvijfde noemt de kwaliteit van leven onvoldoende, vier keer meer dan andere veteranen. Maar liefst 62 procent voelt zich niet gewaardeerd door de overheid en Defensie, bijna vijf keer meer dan het geval is bij andere veteranen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van maandag 14 december tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over