Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 7 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Ondanks flinke toename van vandaag blijven de besmettingen op weekbasis dalen

De besmettingen op weekbasis blijven in Nederland gestaag dalen. Het aantal positieve testresultaten daalde deze week met 16 procent naar 53.809. Het dagcijfer sprong vandaag wel flink omhoog van 7.142 besmettingen naar 9.737 besmettingen, maar dat soort schommelingen komen vaker voor.

Voor de tweede dag op rij daalde het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt. Momenteel liggen 2.764 patiënten met covid-19 in het ziekenhuis, 71 minder dan op woensdagmiddag. De bezetting op de intensive care nam vandaag wel toe tot 712 patiënten. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

2/5 | Roep om Trump af te zetten door Pence en ministers klinkt luider

In Washington is the day after aangebroken. De roep om president Donald Trump af te zetten wordt steeds luider. Diverse Democraten en oud-politici hebben vicepresident Mike Pence opgeroepen het 25ste Amendement te gebruiken om Trump uit zijn functie te zetten vanwege de bestorming van het Capitool. Ministers en regeringsfunctionarissen zouden er zelfs al over hebben gesproken.

Trump heeft laten weten dat er ‘een ordelijke machtsoverdracht’ zal volgen. Wel blijft hij het oneens met de toekenning van de verkiezingszege aan zijn Democratische opponent Joe Biden. Ondertussen is in het Witte Huis een uittocht van hoge medewerkers begonnen.

Het laatste nieuws over de bestorming van het Capitool lees je in ons liveblog.

3/5 | IND is zeker nog 34 miljoen euro kwijt aan dwangsommen voor asielzoekers

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) verwacht dat de immigratiedienst IND nog 34 miljoen euro kwijt is aan dwangsommen aan asielzoekers, vanwege de trage afhandeling van hun asielaanvragen. Dat is 2 miljoen euro meer dan was beraamd.

In een brief aan de Kamer schrijft de staatssecretaris dat de Taskforce, die vorig jaar is ingesteld om de achterstanden bij de IND weg te werken, inmiddels 8.200 asielzaken heeft afgehandeld. ‘Daardoor is in een deel van die zaken voorkomen dat nog meer dwangsommen uitbetaald dienden te worden’, aldus Broekers-Knol.

4/5 | OM: geen vervolging belastingambtenaren in toeslagenaffaire

De Belastingdienst en zijn ambtenaren hebben in het kader van de kinderopvangtoeslagenaffaire geen vervolging meer te vrezen. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag na ‘een zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden’ besloten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het handelen van belastingambtenaren in deze gevoelige kwestie.

Vorig jaar deden de staatssecretarissen Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief aangifte tegen de Belastingdienst, omdat er aanwijzingen waren dat medewerkers van de dienst zich mogelijk schuldig hadden gemaakt aan ambtsmisdrijven en beroepsmatige discriminatie.

5/5 | Grootste cao-stijging in 12 jaar ondanks coronacrisis

De cao-lonen zijn in 2020 met 3 procent gestegen, de grootste stijging in twaalf jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. De laatste keer dat de cao-lonen zo in de lift zaten was in 2008. Toen was de toename 3,3 procent.

De stijging is opvallend: door de coronacrisis kwam de economie vorig jaar tot stilstand. Op het voorlopige hoogtepunt van de crisis waren 140 duizend werkgevers voor het uitbetalen van de loonkosten (deels) afhankelijk van de overheid.

Volgens het CBS is de stijging te verklaren doordat voor bijna driekwart van de cao’s voor de pandemie al een akkoord was afgesloten over heel 2020. De werknemers in de bedrijfstak industrie waren afgelopen jaar de grootste spekkoper.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 7 januari tot 17.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over