Nieuwsvan 5 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 5 november

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Democratische kandidaat Joe Biden één staat verwijderd van Amerikaans presidentschap

Oud-vicepresident Joe Biden heeft momenteel 264 van de 270 benodigde kiesmannen binnengehaald. In vier staten is de presidentsrace nog onbeslist. Als hij in Georgia, Nevada, North Carolina óf Pennsylvania weet te winnen, is Bidens plaats in het Witte Huis zeker. Donald Trump daarentegen moet alle vier de resterende swing states winnen om zijn presidentschap voort te kunnen zetten.

Georgia, Nevada en Pennsylvania hebben aangekondigd vanavond met een update te komen. Al het nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen is te lezen in het liveblog van de Volkskrant.

In Arizona, dat persbureau AP en televisiezender Fox News eerder al aan Biden toewezen, is de koers misschien toch nog niet gelopen. Aanhangers van Trump zijn ervan overtuigd dan hun kandidaat deze staat alsnog nog kan winnen. Ook de Amerikaanse media zijn verdeeld over de uitslag in deze staat.

2/5 | Tweede coronagolf lijkt over hoogtepunt van de piek heen

Voor het eerst in meer dan drie weken ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland onder de zevenduizend: vandaag meldt het RIVM 6.996 positief geteste personen. Ook over de hele week gezien blijft het aantal besmettingen dalen: de afgelopen zeven dagen zijn 11 procent minder mensen positief getest dan in de zeven dagen daarvoor.

Ook in de Nederlandse ziekenhuizen lijkt de tweede golf geen verdere toename in de bezetting te veroorzaken. Er liggen nu 2.512 Nederlanders in het ziekenhuis vanwege corona, 60 minder dan een dag eerder. Van die patiënten liggen er 607 op de intensive care.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘De vrij forse daling voor de tweede opeenvolgende dag is een gunstig teken. Dit suggereert dat we het plateau bereikt hebben.

3/5 | Voor het eerst cybercrimineel aangehouden voor ontwikkelen phishing-software

De politie heeft een 19-jarige softwarebouwer gearresteerd, die als ‘een van de grotere spelers’ wordt beschouwd in de wereld van betalingsfraude. Hij zou aan zo’n vijftig criminele organisaties phishing-software hebben geleverd. Daarmee konden de criminelen via een ‘phishing-panel’ meekijken hoe slachtoffers op een nagemaakte bankwebsite hun echte bankgegevens invoerden.

De politie kwam de 19-jarige man op het spoor dankzij zijn bijnaam, die al eerder in andere onderzoeken was opgedoken. Na bijna een jaar lukte het de recherche om zijn echte identiteit te achterhalen. Bij zijn arrestatie had de man een geladen vuurwapen binnen handbereik.

4/5 | Zwaarste economische recessie in geschiedenis van de Europese Unie

Op zijn vroegst in 2023 keren de landen van de Europese Unie terug naar hun welvaartsniveau van voor de coronapandemie. Dat voorspelt de Europese Commissie. Daarbij gaat de Commissie ervan uit dat nieuwe coronagolven volgend jaar uitblijven: een aanname omgeven met onzekerheid.

Voor dit jaar voorspelt de Commissie een economische krimp van 7,8 procent in de eurozone en 7,4 procent in de hele EU: de zwaarste recessie in de geschiedenis van de EU. ‘Het prille herstel is onderuitgehaald door de opleving van covid-19’, zei commissaris Paolo Gentiloni (Economie) vanochtend bij de presentatie van de economische najaarsramingen.

Voor 2021 en 2022 rekent de Commissie vooralsnog wel op een voorzichtige groei. Gentiloni en zijn collega Dombrovskis waarschuwen dat deze ramingen meer dan ooit met onzekerheden zijn omgeven.

Saillant detail: voor het eerst hanteert de Commissie bij de prognoses het uitgangspunt dat de onderhandelingen over een handelsakkoord met Groot-Brittannië mislukken.

5/5 | Docent duikt onder na bedreigingen vanwege spotprent

Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam is ondergedoken na bedreigingen vanwege een spotprent die al vijf jaar in zijn klaslokaal hing. Het betreft een cartoon van tekenaar Joep Bertrams, waarop een onthoofde man die een shirt aan heeft van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo zijn tong uitsteekt naar een bebaarde man met een bloederig mes.

Maandag wilden een aantal islamitische meisjes dat de cartoon zou worden verwijderd. Daarop legde de docent uit dat de man met het mes niet de profeet is, maar een jihadist. Toch verschenen op Instagram en Facebook foto’s van het prikbord met de cartoon, waarbij vermeld werd dat het ‘een spotprent van de profeet’ betrof. Online bedreigingen aan het adres van de docent volgden.

Verscheidene politici hebben hun afschuw uitgesproken over de situatie. Onderwijsministers Arie Slob (ChristenUnie) en Ingrid van Engelshoven (D66): ‘Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van leraren onder druk komt te staan omdat zij de waarde van het vrije woord overbrengen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 5 november tot 16.45 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over