nieuwsin 5 minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 3 december

Goedemiddag. Om u bij te praten, vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Beeld Sophia Twigt

1/5 | FvD-leden stemmen vanaf 18 uur in ‘bindend referendum’ over lot Baudet

Vanaf 18 uur vanavond mogen partijleden van Forum voor Democratie digitaal hun stem uitbrengen in het ‘bindende referendum’ over de positie van Baudet. Dat maakt het huidige FvD-bestuur vandaag bekendgemaakt.

De online stembus blijft 24 uur open. De uitslag wordt ‘zo snel mogelijk ná sluiting van de stembus bekendgemaakt’, schrijft het bestuur op de website van Forum. ‘We verwachten dat dat binnen enkele uren kan.’

Om een zorgvuldig proces te garanderen heeft het bestuur een extern IT-bedrijf ingeschakeld, gespecialiseerd in online stemmingen. Ook laat de partij ‘interne en externe specialisten’ meekijken, al zegt FvD er niet bij wie dat zijn.

2/5 | Bijna een jaar na ontsporing bij Den Haag haalt NS dubbeldekkers van spoor

De Nederlandse Spoorwegen halen per direct 49 oudere dubbeldekstreinen van het spoor. De zogeheten DDZ-treinen vertonen onverklaarbare trillingen als ze op hogere snelheid rijden. In januari van dit jaar ontspoorde bij Voorburg een trein van dit type.

Afgelopen zomer dacht het bedrijf de oorzaak van de ontsporing gevonden te hebben, maar sindsdien constateerde het personeel op de dubbeldekkers toch weer nieuwe trillingen. Daarom is er opnieuw onderzoek nodig om te zien of er een verband is met de oorzaak van de ontsporing in januari, aldus een NS-zegsman.

3/5 | Iran neemt wet aan ter opvoering van uraniumverrijking en tegen VN-inspecties

Iran verhoogt de druk op de VS en Europa met de aanname van een wet over het nucleaire programma van het land. De wet verplicht de regering om de uraniumverrijking op te voeren en VN-inspecties tegen te houden als de economische sancties niet binnen twee maanden worden verlicht.

Daarmee zou Iran feitelijk het internationale akkoord uit 2015 opblazen, ware het niet dat president Trump er twee jaar geleden al uitstapte.

De goedkeuring van de wet volgt enkele dagen na de moord op Mohsen Fakhrizadeh, een van de bekendste Iraanse atoomwetenschappers. Volgens Iran zit Israël achter de liquidatie.

4/5 | Versie 1 werd amper gevolgd, maar het kabinet werkt aan een nieuwe coronaroutekaart

Het kabinet werkt aan een nieuwe ‘routekaart’ met maatregelen voor de bestrijding van corona. Volgens ingewijden die met De Telegraaf hebben gesproken is de vorige routekaart, die half oktober werd gepresenteerd, ‘niet langer relevant’.

Het kabinet zou nu werken aan een versie die niet langer in een rechte lijn loopt met steeds strengere maatregelen. Zaken als testbeleid en vaccinatiegraad moeten ook als meegewogen variabelen gelden. Daarnaast lijkt de nieuwe routekaart wat strenger, met lagere drempelwaarden die tot ingrijpen leiden, zo zeggen de ingewijden in De Telegraaf.

5/5 | Functionarissen Georgia achten Trump en Republikeinse senatoren medeplichtig aan doodsbedreigingen

‘Dit. Moet. Nu. Stoppen.’ Met die woorden riep Gabriel Sterling, een Republikeinse verkiezingsfunctionaris in Georgia, dinsdagavond president Trump en Republikeinse senatoren op niet meer te zwijgen over doodsbedreigingen aan het adres van mensen die verantwoordelijk zijn voor de Amerikaanse verkiezingen.

Sinds de Amerikaanse verkiezingen op 3 november weigert Trump zijn verlies te erkennen, omdat hij meent dat er fraude is gepleegd. Hij heeft tientallen rechtszaken aangespannen, die nagenoeg allemaal verloren zijn gegaan.

Sterling vroeg Trump ‘op te houden met mensen te inspireren tot mogelijke geweldsdaden’, doelend op de frauderetoriek. ‘Het is allemaal veel te ver gegaan. Hier gaan slachtoffers vallen.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 3 december tot 16.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over