Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 24 december

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | EU en Verenigd Koninkrijk sluiten handelsdeal: chaotische Brexit afgewend

Op de valreep hebben de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een handelsakkoord gesloten. Vanmiddag bereikten de twee partijen na een laatste doorwaakte onderhandelingsnacht een principeakkoord dat chaos en zware economische ellende vanaf 1 januari moet voorkomen.

Het principeakkoord opent de deur naar de meest ambitieuze en omvangrijke handelsrelatie die de EU ooit is aangegaan. Britse bedrijven behouden hun ongelimiteerde toegang tot de EU-markt, ook al maakt het Verenigd Koninkrijk daar geen deel meer van uit. Europese vissers zijn verzekerd van toegang tot de Britse wateren, al mogen ze daar minder vangen.

Diplomaten en EU-ambtenaren voorspellen gooi- en smijtwerk om het akkoord op 1 januari in te laten gaan. De benodigde goedkeuring door het Europees Parlement lijkt niet meer haalbaar. Als de lidstaten en het Britse parlement wel alvast instemmen, kan het handelsakkoord in elke geval ‘onder voorbehoud’ worden ingevoerd.

2/5 | Sterfte door corona deze week met ruim 20 procent gestegen

De sterfte door corona neemt weer verder toe. De afgelopen zeven dagen zijn er 505 sterfgevallen vanwege covid-19 gemeld, 21 procent meer dan vorige week. Dit zijn alleen mensen bij wie de aanwezigheid van het coronavirus met een test is vastgesteld.

De afgelopen week zijn er in totaal 80.045 besmettingen gemeld, een stijging van 20 procent op weekbasis. De stijging lijkt niet sneller te gaan deze week, maar van een daling is nog geen sprake.

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis loopt vandaag weer iets op. Er zijn op dit moment 2.302 patiënten opgenomen vanwege covid-19. Vorige week donderdag lagen er 2.003 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat betekent een weektoename van 15 procent. Op de intensive care liggen nu 590 patiënten met covid-19. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Nieuwe partij JA21 in één klap een 8-koppige senaatsfractie

Zeven Eerste Kamerleden die onlangs Forum voor Democratie verlieten, sluiten zich aan bij JA21, de nieuwe partij van de voormalige Forum-kopstukken Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Eerste Kamerleden Bob van Pareren, Toine Beukering, Nicki Pouw-Verweij, Hugo Berkhout, Otto Hermans, Loek van Wely en Lennart van der Linden laten weten dat zij ‘blijven staan voor de idealen waarvoor zij indertijd zijn gekozen’. Dat denken zij bij JA21 het best te kunnen doen.

Nanninga zelf is nog met zwangerschapsverlof, maar zal zich daarna ook bij de fractie voegen. Dat maakt van JA21 in grootte de derde partij in de Eerste Kamer, samen met GroenLinks. Omdat er vorig jaar ook nog wat FvD-zetels naar de fractie van Henk Otten zijn gegaan, heeft Forum voor Democratie in de Eerste Kamer nu nog maar twee van haar oorspronkelijk twaalf zetels over.

4/5 | Chinese overheid draait duimschroeven aan bij Alibaba

De Chinese staat versterkt zijn greep op de e-commercegigant Alibaba. Mededingingsautoriteiten melden vandaag dat Alibaba wordt onderzocht wegens misbruik van zijn ijzersterkte marktpositie. Tegelijkertijd kondigden de financiële autoriteiten een pittig gesprek aan met Alibaba’s dochteronderneming Ant, over het aandeel van de financiële dienstverlener in de dolgedraaide leenindustrie.

Eerder werd al een beursgang van een dochteronderneming van Alibaba tegengehouden.

Tot nu toe overleefde de meervoudig miljardair Jack Ma, oprichter van het internetbedrijf, iedere worsteling met regulatoren. Maar met een speech in oktober, aan de vooravond van de beursgang van Ant, wekte Ma de toorn van de enige man in China met wie een ondernemer geen ruzie moet krijgen: president Xi Jinping.

5/5 | Trump slaat dreigende taal uit naar Iran na raketaanval op Amerikaanse ambassade in Bagdad

Donald Trump heeft Iran in de laatste dagen van zijn presidentschap gewaarschuwd voor vergelding, na een raketaanval op de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Trumps dreigende taal kwam na hoog overleg in het Witte Huis over ‘opties’ om Iran te straffen, waaronder mogelijk militaire actie.

‘Onze ambassade in Bagdad werd zondag geraakt door diverse raketten’, aldus de Amerikaanse president op Twitter bij een foto van drie raketten die bij de aanval zouden zijn gebruikt. ‘Raad waar ze vandaan kwamen: IRAN. Nu pikken we informatie op over meer aanvallen op Amerikanen in Irak. Wat vriendelijk en gezond advies aan Iran: als een Amerikaan wordt gedood, zal ik Iran verantwoordelijk houden. Denk daarover na.’

Iran zei in een reactie zich niet te laten intimideren. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif probeert Trump met zijn dreigende taal de aandacht af te leiden ‘van de catastrofale mislukkingen’ in de VS, doelend op het enorm aantal coronadoden in het land.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 24 december tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over