Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 21 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Kamer stemt in met avondklok vanaf 21.00 uur

De Tweede Kamer steunt de invoering van de avondklok. Een kleine concessie van het kabinet was voldoende om uiteindelijk brede steun te vergaren voor de maatregel. De avondklok gaat iets later in dan eerder voorgesteld: niet om 20.30 uur, maar om 21.00 uur.

Verder bleef het pakket aan maatregelen dat het kabinet op woensdag aankondigde volledig intact. Daarmee is het advies om bezoek voortaan tot één persoon per dag te beperken bekrachtigd. Ook de quarantaineplicht voor alle mensen die uit het buitenland komen, gaat door. Tot de quarantaineplicht goed is geregeld, komt er een vliegverbod van en naar Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.

2/5 | Nieuw financieel steunpakket voor bedrijven in de aantocht

Minister Wopke Hoekstra van Financiën presenteert vanmiddag een nieuw financieel steunpakket om bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. Er wordt zeker 4,5 miljard euro vrijgemaakt.

De problemen in het midden- en kleinbedrijf worden nijpend. Winkels zitten met onverkochte voorraden die niet langer houdbaar zijn. Modewinkels met voorraden winterkleren moeten nu de zomercollectie inkopen, maar missen daarvoor het geld, omdat de winteromzet wegviel.

Ondernemers krijgen sinds maart vorig jaar een groot deel van de loonkosten vergoed, en vullen die aan uit bedrijfsreserves. Die beginnen her en der op te raken.

Het laatste nieuws rond de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Nederland is nog geen stap dichter bij een circulaire economie dan tien jaar geleden

Het doel van een volledig circulaire Nederlandse economie in 2050 is nauwelijks dichterbij gekomen. Het totale grondstoffengebruik is sinds 2010 nauwelijks veranderd, terwijl het in 2030 de helft minder moet zijn. Dat blijkt uit de eerste rapportage over de circulaire economie.

Nederland moet in 2050 volledig circulair zijn, is in 2016 besloten. Op voedsel na moet alles wat we willen maken tegen die tijd vervaardigd zijn van bestaande grondstoffen of onderdelen en gerecyclede materialen. ‘We moeten af van onze wegwerpmentaliteit’, sprak toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma destijds ferm.

4/5 | Biden erft slechte economie: 900 duizend nieuwe werklozen in één week

Het verlies van banen in de VS gaat onverminderd door vanwege de pandemie. In de afgelopen week vroegen zo’n 900 duizend nieuwe werklozen een uitkering aan. Het enorme aantal laat nog eens zien hoe slecht de economische situatie is nu president Biden is aangetreden. Herstel van de economie is een topprioriteit voor de nieuwe leider van de VS.

Volgens cijfers van het ministerie van Arbeid kregen begin deze maand zo’n zestien miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering. Biden presenteerde vorige week een coronahulpplan van 1.900 miljard dollar. Als het Congres dit plan goedkeurt, krijgen de meeste Amerikanen een bedrag van 1.400 dollar. Eerder werd besloten, onder de regering-Trump, om de getroffen bevolking te steunen met een cheque van 600 dollar.

Volg de ontwikkelingen tijdens Bidens eerste dag als president in ons liveblog.

5/5 | Wegenbouwprojecten op de helling na stikstofuitspraak Raad van State

Alle grote wegenbouwprojecten van Nederland moeten op de helling. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State die woensdag een tussenvonnis velde over het doortrekken van de A15 bij Arnhem, een van de grootste snelwegprojecten van het land.

Volgens de hoogste bestuursrechter moet minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat beter uitleg geven over de methode waarmee ze de stikstofuitstoot van deze weg berekent op natuurgebieden in de buurt, een vereiste op grond van Europese natuurwetgeving.

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de A15. Het ministerie hanteert dezelfde rekenmethode voor alle wegenbouwprojecten.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 21 januari tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over