Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 14 januari

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Druk toeslagenaffaire wordt te groot: PvdA-leider Asscher stapt op

Lodewijk Asscher vertrekt als lijsttrekker van de PvdA. Door de discussie over zijn rol in de toeslagenaffaire zag hij zichzelf niet meer in staat om de partij een goede verkiezingsuitslag te bezorgen.

Asscher, die in quarantaine zit door een coronabesmetting van een van zijn kinderen, maakte zijn vertrek bekend in een videoboodschap op sociale media. ‘Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterke PvdA wordt gekozen’, zei Asscher. ‘De discussie over mijn rol maakt het niet mogelijk om daarvoor te zorgen.’

Asschers vertrek komt een dag voordat het PvdA-partijcongres hem officieel zou aanwijzen als lijsttrekker. Nummer drie op de lijst, Kamerlid Lilianne Ploumen, geldt als de belangrijkste kandidaat om hem op te volgen. Ook Kamervoorzitter Khadija Arib, de nummer twee op de lijst wordt genoemd. Frans Timmermans heeft zijn partij inmiddels laten weten dat hij niet beschikbaar is.

2/5 | Dalende trend besmettingscijfers zet door, ook ziekenhuisbezetting neemt af

De dalende trend in het aantal geregistreerde coronabesmettingen zet door. De afgelopen week meldde het RIVM 44.897 besmettingen, 17 procent minder dan de week daarvoor. Vorige week daalde het aantal besmettingen met 16 procent.

Ook de ziekenhuisbezetting door corona daalde vandaag weer iets. Er zijn nu 2.507 patiënten met covid-19 opgenomen, 14 minder dan gisteren. Vorige week donderdag waren dit er 2.764. Daarmee is de ziekenhuisbezetting in een week tijd met 9,3 procent afgenomen. De bezetting op de intensive care nam af met 7 naar 693. Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Democraten vermoeden hulp van binnenuit bij bestorming Capitool

Diverse Democraten beschuldigen hun Republikeinse collega’s en politieagenten van hulp bij de bestorming van het Capitool. Daders zouden zijn rondgeleid en er werd gevreesd dat schuilplaatsen van Democratische politici zouden worden verraden. De geruchten voeden het onderlinge wantrouwen.

De bekende progressieve Democraat Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) uit New York stelt in een Instagram-video dat ze vreesde voor haar Republikeins collega’s, met wie ze zich in een schuilplaats bevond. ‘Er zaten QAnon-aanhangers en racisten tussen, van wie ik dacht dat ze de kans zouden grijpen om mijn beveiligde locatie te onthullen zodat mij geweld aangedaan kon worden of zodat ik gekidnapt zou worden’, aldus het van oorsprong Puertoricaanse Congreslid.

4/5 | Trump schrijft geschiedenis als eerste president die twee keer wordt aangeklaagd

Met zijn tweede impeachment heeft Donald Trump woensdag in Washington twee records gevestigd. Niet eerder werd een Amerikaanse president twee keer aangeklaagd via deze parlementaire weg. Ook gebeurde dat nog nooit met zo veel medewerking van diens eigen partij.

Tien Republikeinen stemden woensdag in het Huis van Afgevaardigden mee met de 222 Democraten die de president weg willen hebben naar aanleiding van de bestorming van het Capitool een week geleden. De aanklacht luidt dat Trump heeft ‘opgeroepen tot een opstand’ tegen zijn eigen volksvertegenwoordigers. Dat zou neerkomen op ‘hoogverraad’.

De volgende stap van het impeachmentproces, de daadwerkelijke afzetting, heeft weinig kans van slagen. Omdat dat een tweederde meerderheid van de Senaat vereist, zouden zeventien van de vijftig Republikeinse senatoren zich tegen Trump moeten keren.

5/5 | Politiek wil minister van Ruimtelijke Ordening weer terug

Elf van de vijftien partijen in de Tweede Kamer, samen goed voor 111 van de 150 Kamerzetels, willen dat er weer een minister komt die beslist over de inrichting van Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van de verkiezingsprogramma’s van alle partijen.

In hun programma’s verwijzen de partijen naar de enorme ruimtelijke opgaven waarvoor Nederland staat. Zo moeten er een miljoen woningen gebouwd worden, duizenden hectaren bos en nieuwe natuur aangelegd, en windmolens en grote zonneparken gerealiseerd.

Nederland had sinds 1965 een aparte minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), in 1982 uitgebreid met Milieu tot VROM. Bij de formatie van het eerste kabinet-Rutte in 2010 werd VROM opgeheven.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 14 januari tot 17.15 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over