nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van donderdag 12 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Arts die euthanasie pleegde op dementerende vrouw wordt niet vervolgd

De arts van het Expertisecentrum Euthanasie die een ‘onzorgvuldige’ euthanasie op een ernstig dementerende vrouw (67) uitvoerde, wordt niet vervolgd door justitie. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor een strafrechtelijk verwijt aan het adres van de arts.

De dementerende vrouw woonde in een verpleeghuis, terwijl in haar schriftelijke wilsverklaring stond: ‘Ik wil absoluut geen opname in het verpleeghuis. Ik wil dan dat er actieve euthanasie wordt uitgevoerd.’ De euthanasie werd na uitgebreid onderzoek van de arts uitgevoerd, mede op basis van deze wilsverklaring.

Het OM verwijt de arts wel dat zij geen tweede SCEN-arts raadpleegde. De zaak wordt daarom ‘voorwaardelijk’ geseponeerd: de arts krijgt een proeftijd van een jaar.

2/5 | Tweede Kamerleden overtreden eigen regels over bijbanen

Leden van de Tweede Kamer houden zich niet aan hun eigen gedragsregels over het opgeven van nevenfuncties en -inkomsten. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla.

Volgens het tv-programma hebben 21 Kamerleden verzuimd een nevenfunctie te vermelden in het openbare register van de Kamer. Andere parlementariërs gaven wel hun functie op, maar niet hoeveel ze ermee verdienden. Na vragen van Zembla pasten 14 Kamerleden hun opgave in het register aan.

Kamerleden zijn weliswaar verplicht hun nevenactiviteiten te melden, maar tot voor kort was er niemand die dat controleerde. Twee maanden terug stemde een meerderheid in met een aangescherpt reglement én het optuigen van een onafhankelijke commissie om klachten te beoordelen. Daarbij blijft het probleem dat het uiteindelijk Kamerleden zelf zijn die hun collega’s moeten berispen.

3/5 | Iran heeft twee keer zoveel uranium als nodig zou zijn voor een atoombom

Iran beschikt over twaalf keer meer verrijkt uranium dan het mag hebben. Ook heeft het land de ondergrondse fabriek afgebouwd met centrifuges die uranium verrijken. Deze nieuwe overtredingen van het internationale atoomakkoord met Iran staan in een rapport van het IAEA, het atoomagentschap van de VN.

In 2018 trok president Trump de Verenigde Staten terug uit het zwaarbevochten nucleaire akkoord. Sindsdien vindt Iran dat het niet verplicht is zich eraan te houden en heeft het land de productie van laagverrijkt uranium vergroot. De aanstaande president Joe Biden heeft gezegd de atoomdeal uit 2015 met Teheran te willen herstellen.

4/5 | Bellingcat: Nederlandse journalist in nauw contact met Russische militaire veiligheidsdienst

De Nederlandse journalist Max van der Werff kwam dankzij zijn nauwe contacten met de Russische militaire veiligheidsdienst GROe aan de vooravond van het MH17-proces aan een geheim MIVD-document. Dat ontdekte onderzoekscollectief Bellingcat.

Aan de vooravond van het MH17-proces in maart verschenen op de website van Bonanza Media, mede opgericht door Van der Werff, enkele ambtsberichten van de Nederlandse militaire veiligheidsdienst MIVD. Doordat andere ambtsberichten waren weggelaten, ondermijnden de documenten de integriteit van het officiële onderzoek naar de vliegramp,.

De vraag hoe Van der Werff aan het geheime MIVD-document kwam, bleef lang onbeantwoord. Na bestudering van uitgelekte mails en onderzochte telecomdata concludeert Bellingcat nu: Van der Werff en zijn Russische collega stonden in nauw contact met de Russische militaire veiligheidsdienst GROe. Hoe die dienst aan de documenten kwam, onthult Bellingcat niet.

5/5 | Corona-software GGD niet geschikt voor gebruik tijdens een pandemie

Het computerprogramma HPZone, dat de Nederlandse GGD’s gebruiken en waaruit het RIVM de dagelijkse besmettingscijfers haalt, is niet geschikt voor toepassing tijdens een pandemie. Dat stelt de ontwikkelaar van het programma in de handleiding ervan.

Vorige week werd de kwetsbaarheid van HPZone duidelijk. Bij een eerste storing ging het mis in de koppeling tussen het GGD-coronatestsysteem en HPZone. Bij een tweede storing kookte HPZone over toen er 4000 bron- en contactonderzoekers tegelijkertijd inlogden. In beide gevallen resulteerde het in een onderrapportage van het aantal nieuwe besmettingen.

De GGD’s en RIVM erkennen de onvolkomenheden in de software, maar stellen in crisistijd te moeten roeien met de riemen die zij hebben.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 12 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over