Nieuws in vijf minuten24 november

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 24 november

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Baudet stopt ook als FvD-voorzitter, Hiddema per direct uit Tweede Kamer

Onder druk van morrende partijgenoten treedt Thierry Baudet ook terug als partijvoorzitter van Forum voor Democratie. Dat heeft de partij vanmiddag bekendgemaakt in een schriftelijke verklaring. Theo Hiddema, de nummer 2 van de lijst, verlaat per direct de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib las dinsdagmiddag een brief van Hiddema voor, waarin hij zichzelf ‘politiek arbeidsongeschikt verklaard’.

Maandag kondigde Baudet al in een videoboodschap zijn aftreden als lijsttrekker aan. Hij zou wel aanblijven als partijvoorzitter, maar dat was voor zijn tegenstanders binnen de partij onaanvaardbaar.

De onenigheid binnen de partij ontstond toen een deel van de leden eiste dat Baudet zijn rechterhand en JFvD-voorzitter Freek Jansen van de kieslijst zou verwijderen en dat de jongerenbeweging zou worden opgedoekt, omdat er te veel lieden met extremistische en nazistische sympathieën zouden rondlopen. Baudet wilde eerst het officiële onderzoek afwachten.

2/5 | Minister De Jonge: verlichting coronaregels met Kerst verdwijnt uit zicht

De kans dat de coronaregels rond de kerstdagen tijdelijk worden verlicht, is inmiddels aanzienlijk geslonken. De beslissing daarover valt pas op 8 december, maar vooralsnog staat de tijdelijke versoepeling waar het kabinet op hoopte ‘op losse schroeven’, aldus minister De Jonge van Volksgezondheid vandaag.

Vorige week maakten De Jonge en premier Rutte al bekend dat de huidige ‘gedeeltelijke lockdown’ naar verwachting tot half januari zal duren. Wel overwogen ze toen ook nog een ‘gedeeltelijke, kleine tussenstap’ om mensen de ruimte te geven Kerstmis te vieren met iets meer naasten dan nu is toegestaan. Als voorwaarde werd gesteld dat het aantal besmettingen blijft dalen. Nu dat niet het geval lijkt, is zelfs een aanscherping van de maatregelen niet uitgesloten.

3/5 | Daling stagneert: deze week bijna evenveel besmettingen gemeld als vorige week

Er zijn de afgelopen week bijna evenveel besmettingen gemeld als de week daarvoor, aldus het RIVM. Met name bij jongeren tussen de 13 en 17 neemt het aantal gemelde besmettingen toe, in andere leeftijdsgroepen is er nog sprake van een daling.

Van minder dan de helft van de besmettingen is bekend waar een positief getest persoon het virus heeft opgelopen. Opvallend is wel dat 8,5 procent van de besmettingen op school en in de kinderopvang plaatsvindt. Aangezien kleine kinderen bij lichte klachten niet worden getest, zou het kunnen dat uitbraken op scholen niet volledig in kaart worden gebracht.

In de Nederlandse ziekenhuizen werden afgelopen week iets minder covidpatiënten opgenomen dan in de week daarvoor: het weektotaal nieuwe opnamen daalde van 1.720 naar 1.484. Er liggen ook iets minder coronapatiënten in het ziekenhuis dan een week eerder, maar de druk op de zorg blijft hoog, aldus het RIVM.

4/5 | Fors politiegeweld bij ontmanteling migrantenkamp Parijs

Bij de ontruiming van een migrantenkamp op het Place de la République in Parijs hebben politieagenten maandagavond geweld gebruikt tegen migranten, activisten en journalisten. Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is hoe agenten over tenten heen lopen en tentjes meesleuren waar nog mensen in liggen. Ook worden demonstranten geslagen door agenten met wapenstokken en deelt een agent een karatetrap uit aan een activist.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin noemt de beelden ‘schokkend’ en heeft om een ‘uitvoerig onderzoeksrapport’ gevraagd aan de leiding van de Parijse politie. ‘Zodra ik dat ontvangen heb, neem ik beslissingen’, schreef Darmanin op Twitter.

5/5 | Frank Elderson dicht bij topfunctie bij Europese Centrale Bank

Het Europees Parlement heeft met ruime meerderheid voor de benoeming gestemd van Frank Elderson tot de directie van de Europese Centrale Bank. Daarmee heeft Elderson de laatste belangrijke horde op weg naar deze topfunctie genomen. Alleen goedkeuring van de regeringsleiders van de negentien eurolanden is nog noodzakelijk, maar in principe betreft dit een formaliteit.

Elderson is sinds 2011 toezichtsdirecteur bij De Nederlandsche Bank en bouwde daar een goede staat van dienst op wat betreft klimaat en milieu. Het Europees Parlement hoopte aanvankelijk dat een goed gekwalificeerde vrouw voor de directiefunctie beschikbaar kwam, maar zag uiteindelijk geen betere kandidaat dan Elderson.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 24 november tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over