nieuws in vijf minuten22 december

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 22 december

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Britse mutant is al gevestigd in Nederland

De ‘Britse variant’ van het coronavirus, die zich naar men aanneemt sneller verspreidt, heeft zich ook gevestigd in Nederland. Dat concluderen virologen nu in Amsterdam een tweede geval is opgedoken van het virus.

De twee bekende besmettingen staan niet met elkaar in verband en vonden plaats met zo’n tien dagen ertussen. Bovendien is het virus in beide gevallen iets anders. ‘Dat duidt erop dat je ervan uit kunt gaan dat het hier al wat langer in circulatie is’, zegt RIVM-viroloog Chantal Reusken.

Het RIVM heeft laboratoria opgeroepen om verdachte infecties te melden voor nader onderzoek, zegt Reusken.

2/5 | RIVM-weekcijfers: nog geen ommekeer in uitbraak

De uitbraak van het coronavirus zet onverminderd door en van een kentering is nog geen sprake. ‘Alle seinen staan nog steeds op rood’, meldt het RIVM in de wekelijkse update. Niet alleen stijgt het aantal besmettingen, maar ook het percentage van de testen dat positief is neemt deze week verder toe. Pas volgende week zouden de gevolgen zichtbaar moeten worden van de lockdown per 15 december.

Ook de drukte in de ziekenhuizen neemt verder toe, met name op de verpleegafdelingen. Er liggen nu 2.289 covid-patiënten in het ziekenhuis, 127 meer dan op maandagmiddag. Van deze patiënten zijn er 586 opgenomen op de ic, evenveel als gisteren. Twee ic-patiënten zijn gisteren naar Duitsland verplaatst vanwege de drukte. Op weekbasis is de toename 17 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

De komende weken leggen de ziekenhuizen alle niet-acute, planbare zorg stil. Dat heeft minister Tamara van Ark voor Medische Zorg bekendgemaakt. ‘Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken’, schrijft Van Ark. ‘Helaas moet planbare, reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald.’

Het nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | Reizen uit VK en Zuid-Afrika mag weer, op vertoon van negatieve test

Na het tonen van een negatieve coronatest mogen reizigers weer vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika naar Nederland. Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse zaken laten weten. Wel moeten de reizigers bij terugkeer tien dagen in quarantaine.

Of reizigers uit die landen voor de kerst thuis zijn, is nog niet duidelijk. ‘Het is natuurlijk onze inzet’, zegt Blok. Hij wil eerst met de vliegmaatschappijen en veerdiensten overleggen. Die vragen al om negatieve testuitslagen, maar dan van buiten de Europese Unie. ‘We zijn echt van hen afhankelijk om te horen hoe snel ze dit ook kunnen regelen voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk.’

4/5 | Franse en Russische trollenlegers probeerden onrust te zaaien in Centraal Afrikaanse Republiek

Franse en Russische trollenlegers hebben de politieke onrust in de aanloop naar de verkiezingen in Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) met nepnieuws proberen te voeden. Facebook verwijderde vorige week niet alleen Russische accounts die desinformatie verspreiden, maar ook nep-accounts die werden getraceerd tot individuen met banden met het Franse leger.

Het is voor het eerst dat Facebook actie onderneemt tegen een netwerk van internetgebruikers die relaties hebben met een westerse democratische regering. Rusland wordt vaker beschuldigd van politieke manipulatie via nepnieuws. Volgens Facebook, dat vorige week ongeveer vijfhonderd accounts verwijderde, proberen zowel de Russen als de Fransen in dertien Afrikaanse landen internetgebruikers naar hun pagina’s te trekken.

5/5 | Nieuw wapen tegen plofkrakers maakt geroofd geld onbruikbaar

Binnen drie maanden zullen alle gele geldautomaten met een woning erboven zijn voorzien van een geheim verdedigingsmechanisme, dat geld waardeloos maakt bij een plofkraak. Dat bevestigt een woordvoerder van Geldmaat na berichtgeving in De Telegraaf. Met het zelfvernietigingssysteem hopen ING, ABN Amro en Rabobank een eind te maken aan de verwoestende wapenwedloop tussen banken en plofkrakers.

Geldmaat bestiert de 2.500 gezamenlijke geldautomaten van Nederlands drie grootste banken. Na de zomer zullen dat er 5.200 zijn. Vorig jaar werden 71 geldautomaten opgeblazen, dit jaar nog slechts 25. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 22 december tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over