nieuws in vijf minuten20 oktober

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 20 oktober

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze maandag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
Tijdens de openingsdag van een nieuw Berlijns kantoor van Google in Berlijn passeert een technicus het beroemde logo van de Amerikaanse internetzoekgigant Google. Beeld AFP
Tijdens de openingsdag van een nieuw Berlijns kantoor van Google in Berlijn passeert een technicus het beroemde logo van de Amerikaanse internetzoekgigant Google.Beeld AFP

Amerikaanse Justitie sleept Google voor rechter wegens ‘illegaal monopolie’...

Het ministerie van Justitie gaat Google aanklagen wegens het ‘in stand houden van een illegaal monopolie op zoekopdrachten en zoek-advertenties’. Het is een enorme stap in de strijd tegen de almaar groeiende macht van ‘Big Tech’.

Volgens Justitie heeft Google ontoelaatbare afspraken met Apple en Android om de Google-zoekmachine te bevoordelen. Op die manier zou moederbedrijf Alphabet concurrenten uit de markt drukken.

Twee weken geleden concludeerde een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden al dat de Big Tech-heerschappij te dominant geworden is. Het rapport kwam in duidelijke taal: ‘Om het simpel te zeggen: bedrijven die ooit rommelige underdog-startups waren die de gevestigde orde uitdaagden, zijn verworden tot het soort monopolisten die we voor het laatst zagen in het tijdperk van de oliebaronnen en spoorweggiganten.’

De aanklacht tegen Google die het ministerie vandaag aankondigt, kan het startschot betekenen voor meer campagnes en rechtszaken tegen grote techbedrijven, zowel in de Verenigde Staten als in Europa.

... en geen bewijs voor Russische rol bij gelekte e-mails van Joe Bidens zoon.

De baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten John Ratcliffe heeft maandag in een tv-interview gezegd dat er geen bewijs is dat Rusland achter de gelekte e-mails van Joe Bidens zoon Hunter zit. ‘De inlichtingendiensten geloven dat niet, omdat er geen informatie is die dat ondersteunt.’

Vorige week publiceerde de krant New York Post e-mails die van Bidens zoon Hunter zouden zijn. De inhoud van die e-mails suggereerde dat Hunter een ontmoeting zou hebben geregeld tussen zijn vader en een topman van Burisma, het Oekraïense aardgasbedrijf waarvoor Hunter werkte. Biden droeg destijds zorg voor het Oekraïne-beleid van de regering-Obama.

Naar aanleiding van de New York Post-publicatie startte de FBI een onderzoek of Rusland achter een mogelijk hack van Hunters laptop zat. Dat lijkt niet het geval.

Joe Biden zelf zegt slachtoffer te zijn van een lastercampagne en weigert vragen te beantwoorden over de kwestie.

Verder in het nieuws…

- Het aantal dagelijkse besmettingen is - met vandaag 8.165 nieuwe meldingen - de afgelopen vier dagen voorzichtig aan het stabiliseren. Op de intensive care-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen is het aantal patiënten vandaag wel fors toegenomen. Op de ic zijn momenteel 419 covid-patiënten opgenomen. Dat zijn er 40 meer dan gisteren. Meer corona-nieuws is te vinden in ons liveblog.

- Boa’s en politieagenten gaan harder optreden tegen overtredingen van de coronaregels, vooral op groepsvorming (maximaal vier personen) en alcoholgebruik in de openbare ruimte. Handhavers gaan namen noteren van mensen die er na een overtreding met een waarschuwing vanaf zijn gekomen. Na één keer waarschuwen wordt meteen een boete opgelegd.

- De belastingkorting op investeringen die het kabinet aan bedrijven wil geven, heeft maar beperkt effect. Dat zegt het Centraal Planbureau. De werkloosheid zou meer dalen bij een verlaging van werkgeverspremies, zeker als die verlaging permanent is.

- Met behulp van een financiële regeling van het Rijk nemen tien gemeenten de komende maanden extra maatregelen tegen overlastgevende asielzoekers. Die variëren van de inzet van boa’s en cameratoezicht tot het opleggen van alternatieve taakstraffen.

- Om het volgende verkiezingsdebat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden ordentelijk te laten verlopen, worden de microfoons tijdens het aankomende debat van donderdag regelmatig gedempt. Dat heeft de organisator van het debat laten weten, aldus persbureau Reuters.

- Vanwege aanhoudende protesten van jonge demonstranten tegen het huidige regime heeft, de Thaise overheid internetproviders de opdracht gegeven om veilige berichtenapp Telegram te blokkeren. De opdracht is te zien in een uitgelekt document dat is verspreid op sociale media, meldt de Britse nieuwssite BBC.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 20 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over