Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 12 januari

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Eerste effecten van de lockdown zichtbaar: aantal besmettingen neemt licht af

De eerste effecten van de lockdown van 15 december zijn zichtbaar. Het RIVM constateert dat er sprake is van een ‘voorzichtige daling’ in het aantal besmettingen. Daarnaast daalt het percentage positieve testresultaten en zijn er minder nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens het RIVM zijn er na kerst en oudjaar meer besmettingen geconstateerd in de thuissituatie of na bezoek bij familieleden. Tegelijkertijd is het aantal besmettingen op de werkplek fors gedaald. Dat laatste kan te maken hebben met lockdown, maar ook met de kerstvakantie.

De sterftecijfers lopen nog wel op. Vorige week meldde het RIVM 621 sterfgevallen, deze week 743.

2/5 | Aangifte tegen vijf (oud-)bewindslieden voor falend beleid in toeslagenaffaire

Advocaat Vasco Groeneveld heeft vandaag namens twintig gedupeerden in de kindertoeslagenaffaire aangifte gedaan tegen vijf ministers en oud-bewindslieden wegens een ambtsmisdrijf, namelijk grove nalatigheid bij het uitvoeren van de wet.

Het gaat om de huidige ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) alsmede oud-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en oud-staatssecretaris Menno Snel (Financiën).

De aangifte staat los van de artikel 12-procedure die Groeneveld en enkele andere advocaten vorige week aankondigden om alsnog vervolging van de Belastingdienst af te dwingen.

3/5 | Avondklok stuit op grote weerstand, toch ligt de maatregel op tafel

Het kabinet overweegt de invoering van de avondklok om het aantal coronabesmettingen sneller terug te dringen. Dat bevestigen ingewijden aan de Volkskrant na berichtgeving van RTL Nieuws.

De avondklok stuit echter op grote weerstand, zowel binnen de regering als onder burgemeesters. Dat de maatregel desondanks op tafel ligt, laat zien hoe zorgelijk de situatie is. De nieuwe Britse variant van het coronavirus, die zich veel sneller verspreidt, boezemt de Nederlandse beleidsmakers angst in.

Vooral de handhaving is een obstakel: er zijn lang niet genoeg agenten om te controleren of alle 17 miljoen Nederlanders thuisblijven. Ook zullen er veel uitzonderingen komen voor bijvoorbeeld mensen die in de avonduren van en naar hun werk reizen.

4/5 | Bestormers Capitool planden Pence en Pelosi te executeren, vrees voor nieuw geweld

Het idee dat het geweld tijdens de bestorming van het Capitool meeviel, kan definitief de prullenbak in. Uit berichten op discussiefora blijkt inmiddels dat enkele bestormers zeker van plan waren om toppolitici te executeren. Diverse daders kwamen met wapens, bommen en tie-wraps naar het Capitool om onder meer vicepresident Mike Pence en oppositieleider Nancy Pelosi te doden. ‘Een publiekelijke ophanging’ zal mensen misschien leren om zich ‘weer goed gedragen’, dreigde ene Jenny Cudd uit Texas voordat ze naar Washington reisde.

Met de arrestatie van enkele prominente daders is de kans op nieuw geweld nog niet voorbij. De FBI bereidt zich komende dagen voor op gewapende protesten in het hele land: vooral de inauguratie van Biden op 20 januari is het doelwit.

5/5 | President Trump en vicepresident Pence spreken elkaar voor het eerst sinds bestorming Capitool

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence hebben elkaar maandagavond lokale tijd voor het eerst weer gesproken sinds de gewelddadige bestorming van het Capitool in Washington. Dat heeft een hooggeplaatste functionaris uit het Witte Huis aan persbureau Reuters laten weten.

Volgens de functionaris ging het gesprek tussen de president en de vicepresident in de Oval Office onder andere over de rellen in Washington. Daarnaast blikten ze terug op de afgelopen vier jaar in hun functie.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 12 januari tot 17.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over