NIEUWSIN 5 MINUTEN

Het belangrijkste nieuws in vijf minuten van dinsdag 1 december

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Minister De Jonge: voorbereidingen in gang gezet voor vaccinatie eerste week januari

Al in de eerste week van januari worden mogelijk de eerste Nederlanders ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vandaag laten weten. De logistieke operatie – een samenwerking tussen RIVM, GGD’s, huisartsen en artsen in verpleeghuizen en instellingen – is erop gericht om in de week van 4 januari te beginnen met vaccineren.

Een slag om de arm: het Europees Medicijn Agentschap moet het vaccin nog goedkeuren. Desalniettemin is De Jonge optimistisch: ‘Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis.’

Volg het laatste nieuws in ons liveblog.

2/5 | Auto rijdt in op mensen in voetgangersgebied Duitse stad Trier

In de Duitse stad Trier zijn zeker twee doden en vijftien gewonden gevallen toen een auto in een voetgangersgebied inreed op voorbijgangers. Volgens burgemeester Wolfram Leibe zijn sommige gewonden er ernstig aan toe. De politie heeft op Twitter een beroep gedaan op de inwoners van de stad om het gebied te mijden.

De automobilist, een 51-jarige man uit de regio, werd aangehouden nadat de politie zijn auto klem reed. Het is nog onduidelijk of het gaat om een terreuraanslag.

3/5 | Rutte gaat met vrouwenkopgroep de verkiezingscampagne in

VVD-leider Mark Rutte gaat met een kopgroep van vier vrouwen de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in. Op de concept-kandidatenlijst volgt meteen na de premier minister Tamara van Ark voor Medische Zorg. Daarna komen de Tweede Kamerleden Sophie Hermans, Bente Becker en Dilan Yeşilgöz.

Met de lijst heeft partijleider Rutte zich voorlopig ingedekt tegen de veelgehoorde kritiek dat hij in zijn selectiebeleid de afgelopen jaren te weinig oog had voor vrouwelijk politiek talent.

Verder maakt de lijst duidelijk dat de meeste van de huidige VVD-bewindslieden niet het risico willen lopen in de Kamer te belanden. De ministers Sander Dekker, Stef Blok, Cora van Nieuwenhuizen en Eric Wiebes zijn geen kandidaat. De staatssecretarissen Barbara Visser en Ankie Broekers-Knol evenmin.

4/5 | Trumps advocaat roept op tot executie van topambtenaar Krebs

Een van Trumps advocaten heeft opgeroepen tot de executie van Chris Krebs, de onlangs ontslagen topambtenaar voor cyberveiligheid die heeft verklaard dat Trumps beweringen over massale verkiezingsfraude niet kloppen. Op de radio zei deze advocaat Joe diGenova: ‘Iedereen die denkt dat deze verkiezingen goed zijn verlopen, zoals die idioot Krebs die het hoofd was van cyberveiligheid. Die vent is een volslagen idioot. Hij moet worden opgepakt en gevierendeeld. Bij zonsopgang naar buiten worden gebracht en doodgeschoten.’

De oproep tot geweld leidt tot geschokte reacties in Amerikaanse media. Zo ver ging nog geen enkele medewerker van Trump om zijn onvrede over de verkiezingen te uiten. Eerder vond wel Trumps ex-adviseur Steve Bannon dat topviroloog dr. Fauci en de baas van de FBI wegens verraad onthoofd zouden moeten worden.

5/5 | VN slaan alarm: behoefte aan humanitaire hulp wereldwijd met 40 procent gestegen

De Verenigde Naties (VN) slaan alarm vanwege de grote stijging in behoefte aan humanitaire hulp. Vanwege de coronapandemie is deze wereldwijd gegroeid met 40 procent. Daarom vragen de VN zo’n 35 miljard dollar (ongeveer 29,3 miljard euro) om het komend jaar hulp te kunnen bieden aan de mensen die het nodig hebben.

De VN verwachten dat er in totaal 235 miljoen mensen zullen worstelen met honger, conflicten, klimaatverandering en de gevolgen van de pandemie. ‘Als iedereen die volgend jaar humanitaire hulp nodig heeft in één land zou wonen, zou het de op vier na grootste natie ter wereld zijn’, zegt Mark Lowcock, het hoofd humanitaire hulp van de VN.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 1 december tot 16.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over