nieuws

Het aantal mensen in de bijstand stijgt, toename onder jongeren het grootst

In maart 2021 telde Nederland bijna 12 duizend mensen meer in de bijstand dan een jaar geleden. De stijging is relatief het sterkst onder jongeren. Het aantal mensen in de bijstand was juist een aantal jaren gedaald, maar loopt weer op sinds de coronacrisis begon.

Uitverkoop bij een winkel in Utrecht. De coronasteun heeft niet helemaal kunnen voorkomen dat sommigen hun inkomen scherp zagen afnemen of hun baan verloren. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Uitverkoop bij een winkel in Utrecht. De coronasteun heeft niet helemaal kunnen voorkomen dat sommigen hun inkomen scherp zagen afnemen of hun baan verloren.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de lockdown belandde Nederland tussen januari en maart opnieuw in een recessie. De overheid gaf miljarden uit aan het overeind houden van bedrijven en heeft zo een groot deel van de klappen weten op te vangen.

Zo steeg de werkloosheid veel minder dan oorspronkelijk verwacht, en daalde die de laatste maanden zelfs weer. Maar de coronasteun heeft niet helemaal kunnen voorkomen dat sommigen hun inkomen scherp zagen afnemen of hun baan verloren.

Bijstandsuitkering

Nederland telde eind maart 433 duizend mensen tot de AOW-gerechtigde leeftijd die een algemene bijstandsuitkering ontvangen. Onder jongeren onder de 27 jaar was de toename het grootst. Deze groep telt nu zo’n drieduizend bijstandsgerechtigden meer dan een jaar eerder, een stijging van 9 procent. In de groep van 27- tot 45-jarigen steeg het aantal met 3 procent, bij de 40-plussers met 1 procent.

Ook was de stijging bij mensen met een migratieachtergrond sterker dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond. Het CBS telde uitkeringen die zijn opgezet vanwege de coronacrisis, zoals de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), niet mee.

Zonnige toekomst

Hoewel Nederland economisch slechte tijden achter de rug heeft, zien economen de nabije toekomst zonnig in. Het Centraal Planbureau (CPB), De Nederlandsche Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie voorspelden de afgelopen maanden dat de economie snel kan aantrekken als de pandemie op zijn eind loopt.

De verwachting is dat consumenten, die in Nederland bij elkaar honderden miljarden hebben opgepot op spaarrekeningen, massaal geld gaan uitgeven als ze weer uitjes kunnen maken en op vakantie kunnen.

Meer over