Hestya haalt havenbedrijf HES voor 400 miljoen van beurs

Onieuw verdwijnt een roemrucht beursfonds. HES Beheer, een meer dan honderd jaar oud conglomeraat van Rotterdamse havenbedrijven, wordt waarschijnlijk overgenomen door Hestya Energy, een tankopslagbedrijf dat statutair is gevestigd in Amsterdam maar een havencomplex beheert in het Duitse Wilhelmshaven.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Aandeelhouders van Hestya zijn het internationale private-equitybedrijf Riverstone en het Nederlandse AtlasInvest. In dat laatste investeringsfonds zwaait Petroplus-oprichter Marcel van Poecke de scepter en zit ook voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink in het bestuur.

Hestya Energy wil ruim 400 miljoen euro voor HES betalen. Dat is 45 euro per aandeel. Het bod zit 5 euro onder de koers van het aandeel op maandag., maar die was al fors opgelopen nadat HES Beheer in oktober had bekendgemaakt dat er een overnamebod in de maak was.

Hestya is al verzekerd van een fikse meerderheid van de aandelen. Grootaandeelhouders met een belang van 58 procent in HES hebben hun stukken al aangeboden. De overgrote meerderheid van de aandelen is in vaste handen van een groep investeerders rond de erfgenamen van havenbaron Willem Cordia en beurshandelaar Adri Strating, alsmede de investeerders Jan Onderwijk en Berry van den Brink.

De directie van HES Beheer heeft geen standpunt ingenomen over de wenselijkheid van de overname. Hestya zal overigens een boekenonderzoek doen voordat het bod definitief gestand wordt gedaan. De deadline is bepaald op 31 januari.

HES Beheer (288 werknemers) werd in 1908 opgericht door Rotterdamse graanhandelaren, cargadoors en stuwadoors. De grootste werkmaatschappij was heel lang de Graan Elevator Maatschappij in Rotterdam Europoort. In de jaren tachtig sloeg HES Beheer de vleugels uit naar sectoren als kolen, olie, ertsen en biomassa. Zo werden het havenbedrijf Frans Swarttouw en Interstevedoring overgenomen en belangen verworven in OBA en Botlek Bulk Terminal. Nu vormt de kolenoverslag ongeveer de helft van de omzet. HES bezit ook havenoverslaggebieden in Hull, Vlissingen en Amsterdam.

Het bedrijf is winstgevend. Vorig jaar werd op een omzet van 87,5 miljoen euro een recordwinst van 25,6 miljoen geboekt.

undefined

Meer over