Herzog geveld door dopingstress

AMSTERDAM - Voor Adrienne Herzog is de EK cross in Portugal op een fiasco uitgelopen. Ze stapte na ruim vijf minuten uit de wedstrijd, toen bleek dat ze de kopgroep niet kon bijhouden. De 25-jarige atlete zei dat ze te veel was afgeleid door het dopingschandaal, waarin haar Spaanse trainer Manuel Pascua Piqueras is verwikkeld.


Pascua Piqueras is van donderdag tot zondag vastgehouden door de Spaanse politie. Hij is een van de verdachten in een omvangrijk dopingonderzoek met de naam 'Windhond'. De politie heeft sinds april onderzoek gedaan, onder meer met telefoontaps en analyses van verdachte geldstromen.


Tot de veertien verdachten behoort ook de spil in het dopingschandaal Operación Puerto, de omstreden arts Eufemiano Fuentes. Ook de vrouw van Pascua Piqueras is een verdachte. Pascua Piqueras en Fuentes zijn zondag volgens de Spaanse krant El Pais in staat van beschuldiging gesteld en vrijgelaten. Bij de trainer van Herzog thuis zijn volgens El Pais bij een huiszoeking vier zakken bloed voor transfusies aangetroffen. De advocaat van Fuentes zegt dat de arts onschuldig is.


De verdachten kunnen een celstraf van zes maanden tot twee jaar krijgen voor hun rol in een dopingnetwerk waartoe ze volgens de Spaanse politie behoren. Daarnaast kunnen ze een beroepsverbod van enige jaren krijgen.


Sinds Operación Puerto is de Spaanse wetgeving aangescherpt om te voorkomen dat justitie niets tegen doping kan ondernemen. In Operación Puerto gingen tientallen verdachte wielrenners en andere sporters vrijuit, ook al waren er sterke aanwijzingen dat ze met behulp van Fuentes aan bloeddoping deden.


De Spaanse justitie vermoedt volgens El Pais dat Fuentes na Operación Puerto gewoon is doorgegaan met zijn dopingnetwerk. Bij huiszoekingen zijn anabolen, epo, lege en volle bloedzakken aangetroffen. De apparatuur voor de bloeddoping is volgens de krant nog niet gevonden, maar uit de telefoontaps zou blijken dat die ergens in de buurt van Madrid wordt bewaard.


Herzog traint sinds 2009 bij de 77-jarige Pascua Piqueras, die ze zondag na het EK voor de NOS-televisie omschreef als 'een soort vaderfiguur'. Bij een politieverhoor op donderdag heeft ze ontkend dat hij haar verboden middelen heeft verstrekt.


Herzog heeft een ongelukkige hand bij de keuze van haar begeleiders. Haar manager was de Oostenrijker Stefan Matschiner, de spil in een omvangrijk bloeddopingschandaal. Hij is daarvoor veroordeeld. De atleet Simon Vroemen was haar geliefde. Hij is onlangs voor twee jaar geschorst wegens doping. Eerder trainde ze bij de omstreden Duitser Helmut Stechemesser. Hij is geregeld met doping in verband gebracht.


Herzog heeft in emails bekend dat zij zichzelf in 2008 injecties heeft toegediend met 'E*O'. Dat duidt vermoedelijk op epo. Volgens de Dopingautoriteit mag een atleet zichzelf zonder medische indicatie geen injecties toedienen, ook als die geen verboden middel bevatten.


Dat geldt als een dopingovertreding. De emails zijn in bezit van de Dopingautoriteit en de Volkskrant.


De Atletiekunie heeft kennis genomen van de berichtgeving over Pascua Piqueras en de emails, maar besloten Herzog niet teruggetrokken voor de EK cross. Volgens een woordvoerder is er geen hard bewijs dat zij iets heeft misdaan. De atlete heeft ontkend dat ze doping heeft gebruikt.


Herzog werd vorig jaar derde bij de EK cross en zag zichzelf als een titelkandidaat in Portugal. Ze kon de latere winnares Jessica Augusto (Portugal) geen moment bijhouden in de strijd over 8 kilometer.


Haar toekomst is onduidelijk. Ze noemde Spanje voor de camera van de de NOS 'mijn thuis, mijn werk, mijn basis'. 'Dat valt in duigen', zei Herzog. Vorige week zei ze dat ze na de arrestatie van haar trainer had overwogen meteen te stoppen met atletiek.


Meer over