Herziene opiumwet leidt tot invallen bij growshops

Met de verruimde opiumwet in de hand heeft de politie diverse invallen gedaan bij vermoedelijke leveranciers van hennepkwekerijen. In de Brabantse plaatsen Drunen en Rijen werd materiaal in beslag genomen die nodig zijn om een hennepplantage in te richten.

Redactie
Door de wetswijziging, die op 1 maart 2015 is ingegaan, kunnen alle schakels in de voorfase van de cannabisproductie worden aangepakt. Die aanpassing van de opiumwet wordt in de cannabisbranche ook wel de 'growshopwet' genoemd. Beeld anp
Door de wetswijziging, die op 1 maart 2015 is ingegaan, kunnen alle schakels in de voorfase van de cannabisproductie worden aangepakt. Die aanpassing van de opiumwet wordt in de cannabisbranche ook wel de 'growshopwet' genoemd.Beeld anp

Door de wetswijziging, die op 1 maart 2015 is ingegaan, kunnen alle schakels in de voorfase van de cannabisproductie worden aangepakt. Die aanpassing van de opiumwet wordt in de cannabisbranche ook wel de 'growshopwet' genoemd. Personen en bedrijven die zelf niet telen, maar wel hun geld verdienen met de levering van goederen of diensten en de financiering van illegale hennepteelt, kunnen een maximale gevangenisstraf van drie jaar krijgen.

Voorbeelden zijn growshops, malafide transport- en distributiebedrijven en verhuurders van loodsen en schuren. Ook elektriciens die illegale elektrische installaties aanleggen of de handel in kant-en-klaar ingerichte kasten voor de illegale hennepteelt leveren zijn nu strafbaar.

Groothandel sluit om opiumwet

Groothandel DGO International in Tilburg ziet zich door de nieuwe opiumwet genoodzaakt te sluiten. Het leidt tot achttien ontslagen. Het is een groothandel in land- en tuinbouwmaterialen 'in de breedste zin van het woord', zo staat in de glanzende catalogus van het bedrijf. Het leeuwendeel van de afnemers zijn growshops die artikelen verkopen voor de illegale wietkweek. Lees hier de reportage van Peter de Graaf bij groothandel DGO International (+).

Groeimiddel, folie, lampen

In Drunen werd een growshop aan de Kasteeldreef gecontroleerd. In het bedrijf werden onder meer groeimiddel, folie, lampen en buizen in beslag genomen. De exploitant van de zaak, een man van 25 jaar uit Tilburg, is aangehouden.

In Rijen zijn in een loods aan de Haansbergseweg ook goederen in beslag genomen die nodig zijn om een hennepplantage in te richten. Het gaat onder meer om kweekbakken, vaten, buizen en filters. Deze actie komt voort uit een tip van de gemeente over de opslag van deze materialen in de loods. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Meer over