Hervorming Oekraïne op losse schroeven na aftreden minister

De Oekraïense minister van Economische Zaken is woensdag opgestapt uit protest tegen het trage tempo van de hervormingen in zijn land. Aivaras Abromavicius klaagde dat zijn ministerie is 'gekaapt' door corrupte krachten die zijn werk proberen te saboteren. Het aftreden van de bewindsman is een klap voor de westerse bondgenoten, die hoopten dat de regering flink de bezem zou halen door het bestaande economische bestel.

Bert Lanting
Aivaras Abromavicius. Beeld Reuters
Aivaras Abromavicius.Beeld Reuters

President Petro Porosjenko riep Abromavicius op aan te blijven en zijn hervormingsprogramma voort te zetten. Hij beloofde dat het anticorruptiebureau de klachten van Abromavicius zou onderzoeken. Maar het was woensdagavond nog onduidelijk of de afgetreden bewindsman daaraan gehoor zou geven. Eerder had hij Ihor Kononenko, een vertrouweling van Porosjenko, ervan beschuldigd dat hij zijn mensen aan het hoofd van allerlei staatsbedrijven probeert te zetten.

Eén van Kononenko's mensen verscheen zelfs op het ministerie met de eis dat hij tot onderminister zou worden benoemd. Toen Abromavicius dat weigerde, kreeg hij een telefoontje van het kantoor van Porosjenko met het dringende verzoek de man toch te benoemen als onderminister. Een andere kandidaat zou zijn positie als hoofd van de defensie-industrie overnemen. Dat was voor Abromavicius de druppel die de emmer deed overlopen.

'Ik heb geen zin om als dekmantel voor corruptie te fungeren of als marionet van mensen die net als vroeger het beheer proberen te krijgen over staatsgeld', zei Abromavicius. Tien westerse ambassadeurs spraken in een open brief aan Porosjenko hun ontsteltenis uit over het opstappen van de minister. Abromavicius, een Litouwer die vroeger als hoofd van een Zweeds beleggingsfonds werkte, vormde samen met de VS geboren minister van Financiën Natalie Jaresko een team dat de Oekraïense economie weer op poten probeerde te krijgen.

Privatiseren

Het vertrek van Abromavicius kan de geplande privatisering van honderden staatsbedrijven op losse schroeven zetten. Met de verkoop van de staatsbedrijven hoopten Abromavicius en Jaresko miljarden binnen te halen voor de staatskas en tegelijk de greep van corrupte ambtenaren op de economie te breken.

Westerse diplomaten zijn bang dat het opstappen van de minister de regering van premier Jatsenjoek aan het wankelen zal brengen. Hij kwam aan de macht na de opstand tegen de pro-Russische president Janoekovitsj, bijna twee jaar geleden. Veel Oekraïners hoopten dat de nieuwe regering een einde zou maken naan de corruptie in het land, maar dat verloopt heel moeizaam.

Eind vorig jaar beschuldigde de voormalige Georgische president Micheïl Saakasjvili, die nu gouverneur van de provincie Odessa is, Jatsenjoek ervan dat die zijn pogingen af te rekenen met de corruptie saboteerde.

De Oekraïense minister. Beeld Reuters
De Oekraïense minister.Beeld Reuters
Meer over