Heruitgave werk Johan van der Keuken wint fotoprijs

AMSTERDAM - Het boek Paris Mortel Retouché van de Amsterdamse vormgever en fotokenner Willem van Zoetendaal heeft een belangrijke prijs gekregen op het fotofestival van Arles. Het boek uit 2013, gebaseerd op het fameuze Paris Mortel uit 1963 van Johan van der Keuken, is maandag onderscheiden met de Prix du Livre Historique.

Jaarlijks kent het 45 jaar oude Rencontres d'Arles, het belangrijkste festival voor artistieke en documentaire fotografie, twee prijzen toe aan boeken: een voor het beste fotografische auteursboek en een voor het beste historisch-fotografische. De prijs bestaat uit een bedrag van 8.000 euro.

Elk fotoboek uitgekomen tussen mei 2013 tot 1 juni 2014 kon worden ingestuurd en kwam in principe voor de onderscheiding in aanmerking. Vorig jaar werden er 629 boeken ingezonden, die na de beoordeling volgens traditie werden geschonken aan de bibliotheek van een internationaal fotofestival, in 2013 in Valparaiso in Chili.

De fotograaf en filmer Johan van der Keuken (1938-2001) vertrok in de jaren vijftig naar Parijs om er aan de filmacademie te studeren. Dagelijks fotografeerde hij het stadsleven in de metropool. Paris Mortel vormt daarvan de weerslag. Het boek geldt internationaal als een van de mooiste beeldromans ooit gemaakt. Het origineel, met blauw omslag, kost in goede staat minimaal 1.250 euro.

Van Zoetendaal belicht in zijn Retouché achtergronden bij de totstandkoming van het boek uit 1963, voegt niet eerder gepubliceerde Parijse foto's van Van der Keuken toe en drukt de integrale uitgave van Paris Mortel af.

Eerder vergaarde Van Zoetendaal lof voor het boek Quatorze Juillet, waarin hij aan de hand van voor het eerst afgedrukte negatieven van Van der Keuken de totstandkoming van één beroemde foto inzichtelijk maakte. De foto toont dansende Parijzenaars op straat, het boek bevat ook opnamen uit de seconden voorafgaand aan het moment waarop die sublieme foto tot stand kwam.

De Prix du Livre d'Auteur van Arles (eveneens 8.000 euro) is dit jaar toegekend aan de Italiaan Nicoló Degiorgis voor zijn boek Hidden Islam.

Het boek Paris Mortel Retouché.Foto Collectie Van Zoetendaal

undefined

Meer over