Heruitgave catalogus Pink Floyd

ROBERT VAN GIJSSEL

De kassa van Money rinkelt, helderder dan voorheen. De liefhebbers van Pink Floyd kunnen vanaf vandaag in de buidel tasten voor de complete, geremasterde heruitgave van de Floyd-catalogus: alle veertien studioplaten, plus vele extra's. De platenreeks verschijnt in drie 'worpen', met als klapstuk de zwaar verrijkte heruitgave van The Wall, begin volgend jaar.

De fan kan het met Pink Floyd zo gek maken als hij zelf wil. Bij de eerste bulk aan remasters kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een 'Experience'-editie van de plaat The Dark Side Of The Moon uit 1973, met de extra live-cd Live At Wembley 1974. Of voor de nog veel duurdere 'Immersion'-box: cd's, dvd's en een blu-ray-disc vol niet eerder uitgebrachte live-opnamen, demo's en onbekend mixwerk, plus filmbeelden, inclusief boek vol songteksten en glimmend fotowerk.

De albums van Pink Floyd verschijnen ook als luxe vinyl-uitgaven, tevens gehuld in nieuw artwork. De aankondiging van het Pink Floyd re-issueproject in mei dit jaar zorgde op de discussiefora van zogeheten Floydians voor nogal wat scepsis. Hoezo, nieuwe remasters? Er waren toch uitstekend opgepoetste cd-uitgaven verschenen, al vanaf 1992, keurig los verkrijgbaar in de platenzaak?

De grote vraag van vele kritische Floydians: wat voegen nieuwe remasters toe en wordt het oude werk hier niet op schandelijke wijze uitgemolken?

Nu kan de platenmaatschappij EMI moeilijk ontkennen dat zij graag nog wat geld verdient met de back-catalogue van miljoenenverkopers Pink Floyd (van het album The Dark Side Of The Moon werden al 45 miljoen exemplaren verkocht, van The Wall 30 miljoen).

Door de crisis in de platenbranche door illegaal downloadgedrag is het inzicht ontstaan dat vooral met fraaie, dure heruitgaven nog wat kan worden omgezet. De adepten van weleer downloaden niet maar willen graag kopen, en hebben wel wat te besteden want zijn een dagje ouder. Zoveel dagjes ouder dat de platenmaatschappij zelfs cynisch zou kunnen denken: het is nu of nooit.

Dus natuurlijk gaan de Floydians gretig overstag vandaag. Ze doen bovendien geen miskoop, want de remasters van bijvoorbeeld The Dark Side Of The Moon klinken adembenemend. Het basloopje in Money klinkt krakend vers, de synthesizers in het nog altijd angstaanjagende On The Run wapperen vet en analoog als op een nieuwe dubstep-plaat.

Daarbij valt zelfs nog wat nieuws te ontdekken: tot op heden onhoorbaar gebleven voetstapjes in Breath In The Air bijvoorbeeld, psychedelischer dan ooit.

Uitgemolken?

Vanaf vandaag verschijnt het verzameld werk van de Britse psychedelische band Pink Floyd als geremasterde serie. De studioplaten verschijnen in drie vormen; als Discovery (de originele plaat in frisse bewerking), als Experience (album plus extra live-cd), of als Immersion (een cd-box vol extra's, inclusief demo's, filmbeelden en niet eerder uitgebrachte mixen). Het zijn niet de eerste heruitgaven van Floyd-werk, en de fan vraagt zich dan ook af: worden wij uitgemolken?

undefined

Meer over