Advertentie van Albert Heijn

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Hertenbiefstuk met cranberrysaus

Hertenvlees heeft precies die uitgesproken wildsmaak die we associëren met deze tijd van het jaar: het is vol, kruidig en mager vlees dat geweldig combineert met een mooie rode kerstwijn.

‘Tam met de smaak van wild’

Net als een gewone biefstuk kan een hertenbiefstuk ‘rosé’ gegeten worden. Je hoeft hem dus alleen maar even à la minute dicht te schroeien en te verhitten tot de gewenste gaarheid. Hartstikke simpel en ook nog eens snel klaar! Tip: laat hertenbiefstuk (net als een gewone biefstuk) na het bakken altijd een paar minuten rusten op een plank, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Op deze manier kunnen de sappen zich goed verdelen en lopen ze er niet meteen uit als je het vlees aansnijdt.

Deze klassieke combinatie met de zoetere sinaasappel, warme kruidnagel, kaneel en friszure cranberry laten de volle wildsmaak optimaal tot z’n recht komen. Cranberryjam is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar ook heel gemakkelijk zelf te maken met verse of bevroren cranberry’s. Door er een scheutje rode port aan toe te voegen maak je de saus nog wat uitgesprokener van smaak.

Wist je dat cranberry’s ook in Nederland groeien? Vooral het Waddeneiland Terschelling is beroemd om zijn cranberry’s die in ons land veenbessen heten. Hoe ze daar terecht gekomen zijn, is een mooi verhaal voor aan de kersttafel. Rond 1845 zou er een schip zijn vergaan voor de Waddenkust. De houten vaten met bessen spoelden aan op het strand van Terschelling. Toen een jutter ze vond, was het een behoorlijke teleurstelling dat er zure rode bessen in zaten. Hij liet de vaten achter in de duinen waar de bessen wortel schoten en de eerste veenbesstruiken begonnen te groeien.

Hertenbiefstuk met cranberrysaus Beeld Allerhande
Hertenbiefstuk met cranberrysausBeeld Allerhande

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.

Recept:

1 sinaasappel (schoongeboend)

100 g rietsuiker

75 ml rode port

250 g doosjevol cranberry’s (doosje, diepvries)

3 takjes tijm

1 kaneelstokje

4 kruidnagels

50 g roomboter

500 g hertenbiefstuk (op kamertemperatuur)

1 Rasp de helft van de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe het sinaasappelrasp, -sap, de suiker, port, cranberry’s, tijm, het kaneelstokje en de kruidnagels in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken. Druk af en toe een paar cranberry’s met een houten lepel stuk tegen de zijkant van de pan, maar laat er ook een aantal heel.

2 Verhit ondertussen de boter in een koekenpan. Bestrooi de hertenbiefstukken met peper en zout en bak ze in 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat 5 min. op een bord losjes afgedekt onder aluminiumfolie rusten.

3 Verwijder de tijm, het kaneelstokje en de kruidnagels uit de saus en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de hertenbiefstuk met de saus.

TIP
Eten er kinderen mee? Vervang de port dan door AH Excellent Merlot druivensap.

BEVAT p.p. 380 kcal • 27 g eiwit • 15 g vet, waarvan 8 g verz. • 32 g koolhydraten, waarvan 31 g suikers • 0.1 g zout • 2 g vezels • Prijs p.p. € 5.65

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.