Herta Müller, Linn Ullman en Marian Rijk

De biografie van Nobelprijswinnaar Herta Müller, een bundel Oek de Jongs, de nadagen van Ingmar Bergman, offline leven en andere net verschenen titels.

Herta Müller - Mijn vaderland, een appelpit Beeld
Herta Müller - Mijn vaderland, een appelpitBeeld

Herta Müller - Mijn vaderland, een appelpit

Van Roemeens plattelandsmeisje tot Duitstalige winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 2009: het hele leven van Herta Müller (1953) komt aan de orde in het gesprek dat de Weense Angelika Klammer met haar voerde, en dat door Ria van Hengel is vertaald als Mijn vaderland, een appelpit. Ze beginnen bij het landschap van haar jeugd. Al vroeg vond Müller de natuur vijandig. Er zijn twee soorten mensen, zegt ze: de ene soort beklimt graag een berg, boven snuiven ze de lucht diep in en hun borst zwelt op. De andere soort voelt zich juist volkomen verloren. 'Ik behoor tot de verlorenen, mijn keel wordt dichtgeknepen. Hoe weidser het uitzicht, des te beklemder en benauwder ben ik.'

Herta Müller
Mijn Vaderland, een appelpit
De Geus; euro 19,99

Oek de Jong - Het visioen aan de binnenbaal

Nog maar weer eens over de met hem bevriende Frans Kellendonk, en het stuk over de mystieke junk-dichter Arie Visser, en dat over het ontstaan van de roman Opwaaiende zomerjurken (1979). 'Ik verdiende plotseling veeld geld, maar dat veranderde vooralsnog weinig aan mijn leven.' Voor de bundel Het visioen aan de binnenbaai bracht Oek de Jong verspreide stukken uit de afgelopen jaren samen. Daaronder ook een artikel over de tekeningen die Rembrandt in 1664 maakte van het opgehangen meisje Elsje Christiaens. De Jong schrijft dat de schilder die 'enkele dagen' na de terechtstelling maakte. Dat is onjuist. Dan zou het lichaam, dat ter afschrikking op het galgeveld hing, al aangevreten moeten zijn.

Oek de Jong
Het visioen aan de binnenbaal
AtlasContact; euro 19,99

Oek de Jong - Het visioen aan de binnenbaai Beeld
Oek de Jong - Het visioen aan de binnenbaaiBeeld

Elena Ferrante - Het verhaal van het verloren kind

De vertaalster Anita Raja zou schuil gaan achter het Italiaanse pseudoniem Elena Ferrante, zo werd onlangs bekend. Met de verschijning van Het verhaal van het verloren kind, vertaald door Marieke van Laake, is Ferrantes vierdelige reeks Napolitaanse romans compleet.

Elena Ferrante
Het verhaal van het verloren kind
Wereldbibliotheek; euro 24,99.

Elena Ferrante - Het verhaal van het verloren kind Beeld
Elena Ferrante - Het verhaal van het verloren kindBeeld

Linn Ullmann - De rustelozen

Vijf keer trouwde de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman (1918-2007). Met de actrice Liv Ullmann had hij een relatie die niet uitmondde in een huwelijk, wel in een dochter: Linn Ullmann (1966), die een veelgelezen auteur werd. Haar jongste roman De rustelozen, vertaald door Lucy Pijttersen, baseerde Ullmann op lange gesprekken met haar vermaarde vader in diens nadagen.

Linn Ullmann
De rustelozen
Hollands Diep; euro 24,99

Marian Rijk - Polderpioniers

Het jonge echtpaar Kees Rijk en Naan Lodiers behoort eind jaren dertig tot de uitverkorenen die een boerenbedrijf in de net drooggelegde Wieringermeerpolder beginnen. Kleindochter Marian Rijk, auteur van de thrillers Dieptepunt en Blauwdruk, logeert als kind op de boerderij van Kees en Naan. Op hun voorspoed en tegenslag in de jonge polder, die door de Duitsers in 1945 onder water wordt gezet, blikt ze terug in Polderpioniers, een familie-epos waarin zich 'honderd jaar maatschappelijke en economische ontwikkelingen' weerspiegelen.

Marian Rijk
Polderpioniers
Ambo Anthos; euro 18,99

Marian Rijk - Polderpioniers Beeld
Marian Rijk - PolderpioniersBeeld

Manfred Spitzer - Digiziek

In Digiziek - Pleidooi voor offline leven legt de Duitse neuroloog Manfred Spitzer uit waarom de digitalisering van het dagelijks leven, en dan met name de smartphone, funeste, ziekmakende gevolgen heeft voor onze gezondheid. 'Daarbij wil ik niet ageren tégen de technologie; mij gaat het om de ongewenste bijwerkingen - net als bij de klassieke farmacologie', schrijft Spitzer.

Manfred Spitzer
Digiziek - Pleidooi voor offline leven
Atlas Contact, euro 24,99

Manfred Spitzer - Digiziek Beeld
Manfred Spitzer - DigiziekBeeld

René van Rijckevoorsel - Zim

René van Rijckevoorsel debuteerde twee jaar terug met de uitstekende factionthriller Tunis, voor opvolger Zim blijft hij in Afrika. De jonge arts Felix Wellenstein gaat naar Zimbabwe, voor de begrafenis van een studievriend die bij een verkeersongeval om het leven is gekomen. Felix heeft een verleden in het land van president Mugabe, zijn opa bezat er ooit een grote boerderij, die hem echter met geweld werd afgenomen. Ergens op het terrein moet nog een doosje met diamanten liggen en die wil de arts graag terugvinden. Volgt een uitputtende achtervolging door zuidelijk Afrika. Leuke vondst: een ooit zeer foute huurling kocht de omstreden vakantievilla van onze koning in Mozambique.

René van Rijckevoorstel
Zim
Cargo, euro 19,99

Blake Crouch - Dark Matter

Blake Crouch schreef met Dark Matter een fascinerend boek. Jason Desson gaat een drankje drinken met een oude vriend en wordt vervolgens ontvoerd bij de wandeling terug naar huis. Bij het ontwaken is de wereld niet meer zoals hij hem kent. Desson duikt op in een 'andere' wereld, die parallel aan zijn eerdere universum loopt. Zijn vrouw is niet zijn vrouw, zijn zoon nooit geboren. Hijzelf is echter nog steeds Jason Desson, maar heeft wel een andere carrière achter de rug. Crouch schreef een knap gecomponeerd boek, waarin begrippen als kwantummechanica en multiversum een grote rol spelen. Met een vleugje horror en een scheut sciencefiction.

Blake Crouch
Dark Matter
Karakter, euro 19,99

Meer over