nieuwsvergiftigde oppositieleider

Herstellende Navalny kan weer trappen lopen: ‘met trillende benen’

De Russische oppositieleider Alexej Navalny kan weer trappen lopen, ook al gaat dat vooralsnog met trillende benen. Dat schrijft hij bij een foto van zichzelf in het trappenhuis van het ziekenhuis, die hij zaterdag op Instagram heeft geplaatst.

Sacha Kester
De foto die Navalny zaterdag van zichzelf op Instagram heeft geplaatst.  Beeld via REUTERS
De foto die Navalny zaterdag van zichzelf op Instagram heeft geplaatst.Beeld via REUTERS

Zowel Duitse, als Franse en Zweedse laboratoria hebben vastgesteld dat Navalny vorige maand is vergiftigd met novitsjok, een zeer krachtig zenuwgas dat oorspronkelijk is ontwikkeld in de Sovjet-Unie.

Op Instagram vertelt de oppositieleider over de effecten hiervan. In het begin kon hij geen mensen herkennen, en was hij ‘wanhopig’ omdat hij geen woorden kon vinden om zichzelf mee uit te drukken. Op dit moment lukt het hem nog steeds niet zijn telefoon te gebruiken, en is het ‘een hele attractie’ als hij een glas water probeert in te schenken.

Navalny omschrijft zichzelf als iemand die niet meer was dan ‘een technisch levend wezen’, en dat hij dankzij de ‘geweldige artsen’ van het Charité ziekenhuis in Berlijn ‘weer alle kans heeft om een man te worden die door Instagram kan scrollen, en zonder nadenken begrijpt wat hij moeten liken’.

Mineraalwater

De oppositieleider werd eind augustus onwel tijdens een binnenlandse vlucht boven Siberië. Het toestel maakte een noodlanding, waarna Navalny met spoed werd opgenomen in een ziekenhuis in Omsk. Na een hoop getouwtrek werd hij overgebracht naar Berlijn, waar artsen vaststelden dat hij was vergiftigd. Volgens het team van Navalny is dat gebeurd via een flesje mineraalwater op zijn hotelkamer.

Vorige week maandag publiceerde hij de eerste foto van zichzelf op Instagram, waarop hij samen met zijn vrouw en twee kinderen te zien was. Navalny schreef toen dat hij nog bijna nergens toe in staat was, maar wel weer zelfstandig kon ademhalen. ‘Een verbazingwekkend, door velen onderschat proces.’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak van een moordaanslag en eist opheldering van Rusland. Dat land ontkent echter bij de vergiftiging betrokken te zijn. Dmitri Peskov, de woordvoerder van president Poetin, zegt dat artsen van het ziekenhuis in Omsk geen gif bij Navalny hadden aangetroffen. Sergej Lavrov, Ruslands minister van Buitenlandse Zaken zegde afgelopen week een bezoek aan Berlijn af.

LEES OOK:

Navalny wil na zijn herstel terugkeren naar Rusland. Zijn onbevreesdheid maakt hem de onbetwiste leider van het verzet tegen Poetin.

Afgelopen zondag verloor Poetins partij de meerderheid in de gemeenteraad van Tomsk, de stad waar Navalny vergiftigd werd.

Duitsland leidt de roep op sancties tegen Rusland.

Meer over