Herstel woningmarkt lijkt nu structureel

De crisis op de woningmarkt lijkt het dieptepunt achter zich te hebben gelaten, lieten makelaarsorganisaties maandag weten. Het aantal bezichtigingen van koophuizen en ook transacties is in de zomer fors toegenomen. 'Er is duidelijk meer dynamiek', stelt Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

AMSTERDAM - In de maand augustus heeft de positieve trend die zich voor de zomer al manifesteerde duidelijk voortgezet, zo melden de makelaars. In vergelijking met augustus vorig jaar zijn volgens een andere makelaarsorganisatie, Makelaarsland, 11.500 woningen meer verkocht. Wel moet worden opgemerkt dat augustus vorig jaar dramatisch slecht was. 'Verkiezingen stonden voor de deur en men leefde toen nog in de veronderstelling dat de overdrachtsbelasting weer van 2 naar 6 procent zou gaan', aldus Roeland Kimman van de NVM.

Volgens de makelaars is de verbeterde betaalbaarheid de belangrijkste reden voor de opleving. De netto maandlasten voor een gemiddelde koopwoning waren in 2009 880 euro tegen 675 euro nu. 'De huizenprijzen zijn gemiddeld met 15 procent gedaald, de hypotheekrente is historisch laag en er zijn steeds meer berichten dat de economie opveert', somt Kimman op. 'Dan denken mensen: dit is het moment om in te stappen.'

Ook de Hypothekerassociatie, koepel van financieel adviesketen De Hypotheker, herkent de opgaande trend op de woningmarkt. 'We zien duidelijk meer bezoekers in onze filialen. Dat is voor ons een belangrijke graadmeter', aldus een woordvoerder. Bovendien gaat het volgens de associatie niet alleen om een correctie ten opzichte van de slechte maand augustus vorig jaar, maar wel degelijk om een structurele opleving. In de afgelopen drie maanden zijn 10 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de woningmarktkenners is het herstel deels te danken aan de relatieve rust over heikele thema's als hypotheekrenteaftrek. In combinatie met positieve economische berichten is het vertrouwen van de huizenkoper zich voorzichtig aan het herstellen. 'We moeten echt hopen dat er op Prinsjesdag geen maatregelen uit een hoge hoed worden getoverd die de koopkracht weer onder druk zetten', aldus de NVM-woordvoerder.

Hoe de huizenprijzen zich vorige maand echt hebben ontwikkeld is nog niet bekend. Het Kadaster maakte vorige maand bekend dat de prijzen van koopwoningen in juli met 5 procent waren gedaald. Dat was een veel kleinere daling vergeleken met de maand ervoor. De NVM vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. 'Wij maken liever per kwartaal de balans op. Anders loop je toch het risico dat je appels met peren gaat vergelijken, zoals nu wel gebeurt met die afwijkende augustusmaand vorig jaar', aldus de woordvoerder.

De belangenvereniging van huurders, de Woonbond, ziet nog helemaal geen reden tot juichen. 'Op de huurmarkt zien wij geen enkel herstel. De verkoop van woningen door corporaties ligt helemaal stil en scheefhuurders die twijfelen over koop, blijven juist zitten waar ze zitten.'

undefined

Meer over