Herstel Jansen geeft Leurs moed ondanks overmacht Cuba

HAARLEM: Honkbalweek Cuba 0-4-2-0-0-1-0-3-x=10 Nederland 1-0-0-1-0-0-1-0-1=4 Werpers: Cuba: Yosuani Aragon (9 innings) 10-6-9-3. Nederland: Eelco Jansen (1 1/3 + 3 man) 1-2-4-0, Danny Wout (4 1/3) 3-2-2-0, Tom Nanne (2 1/3) 3-0-5-0....

Van onze honkbalmedewerker

Peter Bruin

HAARLEM

De bondscoach is tevreden. Zijn jongens hebben laten zien dat ze goed kunnen honkballen. En een tweede plek na Cuba op de Haarlemse Honkbalweek is natuurlijk geen gek resultaat. Ook al had de ploeg van Jan Dick Leurs voornamelijk te maken met tegenstanders van weinig allure.

Alleen Cuba had een sterk jeugdteam naar Haarlem gestuurd, speels, met goede pitching en veel slagkracht, waartegen de nationale ploeg dan ook tweemaal kansloos onderuit ging. De overige deelnemers stelden niet veel voor.

Voor Leurs was het belangrijk dat zijn rivaal Bob Sullivan drie keer werd verslagen. Evenzeer belangrijk was het te constateren dat de toegepaste therapie om werper Eelco Jansen weer wat vertrouwen te schenken op het nippertje lijkt te werken. Want Leurs weet dat hij straks tijdens de Spelen in Atlanta afhankelijk zal zijn van zijn werpers. En daarbij is voor Jansen de 'superbelangrijke' rol van starter weggelegd.

Als het gaat om zaken toe te lichten drukt Leurs zich uit in zwart of wit. Het is geweldig of er deugt niks van. Dus was het nu: 'Fantastisch, die Eelco Jansen. Hij heeft laten zien dat hij terug is'. In de derde ontmoeting tegen Sullivans, die zaterdag ruim na middernacht was afgelopen, leverde Jansen een acceptabele prestatie. Ruim vier innings lang hield hij de aanvallende driften van de vermoeide Amerikanen, die 's middags nog tegen Japan hadden gespeeld, aardig in bedwang.

Hij was er heel blij mee. Want Jansen, in goede doen de beste pitcher van Nederland, draait een belabberd seizoen bij zijn club Kinheim. Ook zijn beurten eerder deze week tegen Japan en Cuba draaiden uit op mislukkingen. Daarom heeft Leurs de afgelopen dagen heel wat met Jansen gesproken. 'Het probleem zit bij Eelco tussen zijn oren. Je kunt nog zo goed gooien, als het in het hoofd niet goed zit wordt het niks. Nu het fantastisch ging kon ik hem het vertrouwen geven dat hij nodig had.'

Ook over nieuweling Van Maris was Leurs tevreden. Terwijl Van Maris niet eens is geselecteerd voor de nationale ploeg. Maar Leurs liet hem uit Antwerpen overkomen waar Van Maris met Jong Oranje deelnam aan het Triple Crown Baseball Tournament. Met in het achterhoofd de gedachte om hem toch nog mee te nemen naar Atlanta.

Van Maris, ooit ballenjongen bij Nicols en Leurs, mocht drie innings laten zien wat hij kon. 'Die jongen deed het heel goed', vond Leurs. Als de spierblessure van Paul Nanne tegenvalt, zal hij door Van Maris worden vervangen. En wordt Klerx opgeroepen als reserve. Tenminste, wanneer Leurs tijdig het vakantieadres van Klerx kan achterhalen.

Over werper Lommerde heeft Leurs nog zijn twijfels. Lommerde gooide in Haarlem maar drie innings en niet zo best. Hij staat wel op de lijst voor Atlanta maar Leurs zegt nog niet te weten wat hij zal doen. 'We hebben nog een week om het aan te zien.'

Voor Bob Sullivan, al dertien keer met zijn team de Sullivans aanwezig in Haarlem, is het een uitgemaakte zaak dat Nederland in Atlanta niet tot een medaille zal reiken. Terwijl Leurs gokt op brons. 'Ik heb respect voor de verdedigende kwaliteiten van Nederland maar de pitching is te zwak. En Amerika is drie keer sterker dan Nederland, Japan vijf keer en Cuba wel tien keer.'

Het is geen rancune omdat hij toevallig niet met Leurs kan opschieten. Hij heeft dan gehoord wat Leurs pas heeft gezegd. 'Sullivan is er op uit het Nederlands honkbal kapot te maken. Hij is een schande voor het honkbal. De slechtste coach die ik ooit heb gezien.' Good old Bob Sullivan - 'Ik ben 90 dagen ouder dan Christus' - reageert gelaten. 'Ik heb 61 jongens gehad die in de Major League terecht zijn gekomen, dus zo slecht ben ik niet. Trouwens, weet je wat ik niet snap? Dat niemand die boven Leurs staat heeft ingegrepen toen hij zich met de middelvinger omhoog naar het publiek keerde toen men het met een beslissing van hem niet eens was. Zoiets is onbestaanbaar in Amerika.'

Sullivan baalt dat zijn team slechts reikte tot een derde plaats. 'Ik werd pas twee maanden geleden uitgenodigd.' Tijd te kort om een honkbalploeg gedegen voor te bereiden. Verschillende spelers konden geen vrij meer krijgen, waaronder topwerper Walker. Nu moest Sullivan op stap met een paar pitchers van wie hij bij voorbaat wist dat hij nooit het toernooi zou winnen.

Intussen vierden de Cubanen feest. Zoals zij ook gewend zijn uiting van blijdschap te tonen na een homerun. In de finale tegen Nederland waren er drie, van Acosta, Abreu, en Morales, die tezamen acht punten waard bleken. Halverwege zijn vrije ronde langs de honken lag Morales even languit op de rug te kraaien van plezier en de thuisplaat bereikte hij met een sliding. Niet om te provoceren, maar louter uit vreugde.

Alleen de Cubanen verdienden de toernooizege in Haarlem. Terwijl in het thuisland nog een heleboel betere teams kunnen worden geformeerd.

Na afloop liep Leurs te mopperen dat de pers het steeds heeft over een Cubaans B-team. 'Dat is voor ons erg deprimerend.' Straks in Atlanta kan Leurs kennismaken met de sterkste Cubaanse honkbalploeg, die al vorige maand in Amerika is neergestreken als voorbereiding op de Spelen. Cuba is de grote favoriet voor Olympisch goud en zal de derde wedstrijd tegen Nederland uitkomen.

Meer over