Herstel industrie geeft belegger hoop

Amerikaanse beleggers gooiden vrijdag hoeden en petten in de lucht. De industriële productie in de VS trekt voor het eerst in negentien maanden weer aan....

Van onze verslaggever

Het nieuws gaf alle belangrijke beursgraadmeters een duw in de rug. De Dow Jones Industrial Average voor traditionele bedrijven sloot 262,73 punten ofwel 2,60 procent hoger op 10.368,86 punten. Rivaal S & P 500 boekte een plus van 2,26 procent op 1131,78 punten. De index van hightech-schermenbeurs Nasdaq tenslotte eindigde 71,27 punten ofwel 4,12 procent hoger op 1782.

De stijging van de ISM-productie-index werd voorafgegaan door centrale-bankpresident Alan Greenspan, die eerder deze week een economisch 'keerpunt' ten goede ontwaarde. Een andere indicator beloonde de Amerikaanse consument voor zijn onverschrokken kooplust met een stijging van zijn besteedbare inkomen. Het herstel van de economie zal aandelen dit jaar 15 tot 20 procent in waarde doen stijgen, voorspelde een analist tegenover persbureau Bloomberg.

De sector geheugenchips kwam deze week al een eind in die richting. Novellus, maker van machines die chips van een beschermlaag voorzien, meldde dat de zaken in het eerste kwartaal beter lopen dan verwacht; het aandeel won afgelopen week 15 procent aan waarde. Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, klom vrijdag met 4,7 procent.

Maar ook traditionele schoorsteenbedrijven deden het goed. General Motors, de grootste autofabrikant ter wereld, verkocht in februari meer pick-up trucks, Amerika's favoriete vervoermiddel, dankzij stuntprijzen en nieuwe modellen. Rivaal Ford, die zucht onder het Firestone-bandenschandaal en onlangs topman Jacques Nasser aan de kant schoof, zag zijn verkopen juist met 12 procent dalen. Autoverhuurders kopen drastisch minder Fordjes, omdat er sinds Nine-Eleven minder enthousiast wordt gereisd.

Fords Europese luxe-merken deden het wel opvallend goed in de VS. Jaguar wist zijn verkopen in februari te verdubbelen tot 5511 auto's, vooral dankzij de nieuwe 'kleine' X-Type. Volvo verkocht 8037 auto's, een stijging met 2,4 procent. Land Rover zette zelfs 79 procent meer af op een totaal van 2605 auto's, merendeels van het nieuwe model Freelander.

Meer over