Cijfers bij het nieuws

Heropening horeca stuwt ondernemersvertrouwen op tot recordhoogte, laag priktempo houdt Nieuw-Zeeland en Australië in isolement

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: door de eliminatiestrategie vielen in Australië en Nieuw-Zeeland weinig coronaslachtoffers, maar de weg uit isolatie is lang nu de vaccinatiecampagnes traag verlopen. Intussen heeft de heropende samenleving in Nederland geleid tot het hoogste ondernemersvertrouwen ooit gemeten.

Een vrouw in Canberra, Australië neemt een computerscherm mee naar huis. Ondanks harde lockdowns in steden als  Sydney, Melbourne en Canberra blijft het aantal positieve tests stijgen. Beeld AFP
Een vrouw in Canberra, Australië neemt een computerscherm mee naar huis. Ondanks harde lockdowns in steden als Sydney, Melbourne en Canberra blijft het aantal positieve tests stijgen.Beeld AFP

Trage vaccinatie houdt Nieuw-Zeeland en Australië op slot

De grenzen van Nieuw-Zeeland blijven waarschijnlijk gesloten tot 2022, zo heeft premier Jacinda Ardern donderdag bekendgemaakt. Begin volgend jaar hoopt het land weer reizigers toe te laten, te beginnen met gevaccineerden uit laagrisicolanden. Sinds maart 2020 zijn de grenzen alleen open voor terugkerende inwoners. Dankzij de hermetische afsluiting is Nieuw-Zeeland een van de minst getroffen landen ter wereld, maar de keerzijde is dat de economie lijdt onder het wegblijven van buitenlandse arbeiders en toeristen. Een probleem is dat de Nieuw-Zeelandse vaccinatiecampagne traag verloopt; slechts 18 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Er is vol ingezet op het vaccin van BioNTech/Pfizer, dat maar mondjesmaat wordt geleverd.

Nieuw-Zeeland opende in april een reisbubbel met Australië, maar die werd eind juli gesloten toen de besmettingcijfers daar weer opliepen. Australië hanteert eenzelfde strategie als Nieuw-Zeeland, maar weet het virus niet buiten de deur te houden. Ondanks harde lockdowns in Sydney, Melbourne en Canberra blijft het aantal positieve tests stijgen. Slechts 19 procent van de Australiërs is volledig gevaccineerd.

Heropening horeca leidt tot hoogste ondernemersvertrouwen ooit gemeten

Het heropenen van de samenleving na de lange coronawinter heeft ondernemers goed gedaan. Bij aanvang van het derde kwartaal heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het hoogste ondernemersvertrouwen gemeten sinds het in 2008 begon met meten. Aan het begin van de coronacrisis was het vertrouwen juist lager dan ooit.

Vooral onder horeca-ondernemers is humeur verbeterd, nu hun zaken weer geopend zijn. Van alle bedrijfstakken is de horeca zelfs de meest optimistische, nadat het vijf kwartalen op rij de somberste was. De bouwnijverheid is de enige sector die de toekomst minder rooskleurig inziet dan vorig kwartaal. De voornaamste belemmering voor ondernemers is het personeelstekort.

Meer over