'Hero, je hebt nieuws gemaakt!'

Theatergezelschap Orkater is er na grondig onderzoek nog steeds niet achter wat politiek nieuws is. In het debat na de voorstelling doen Plasterk en Brinkman nog een poging.

AMSTERDAM - In de stampvolle foyer van de Amsterdamse Stadsschouwburg, zaterdagavond na de voorstelling Breaking the News van het muziektheatergezelschap Orkater, vloeit plots de verbeelding over in de realiteit. Er is nieuws! Geen gespeeld nieuws, maar écht nieuws.

Dat vindt Ronald Plasterk, het Tweede Kamerlid voor de PvdA dat anderhalve week geleden verloor van Diederik Samsom. Het nieuws betreft een uitlating van Hero Brinkman, het Tweede Kamerlid voor zichzelf dat uit de PVV van Geert Wilders stapte.

Plasterk, Brinkman en Frits Wester van RTL Nieuws debatteren deze avond na gezamenlijk theaterbezoek over het concubinaat pers-politiek, over scoringsdrift, de politiek als theater, de media als politiek instrumentarium, spindoctors, kijkcijfers, enfin: over alles en niets eigenlijk. Het debat lijkt een toegift van Orkater, even absurdistisch en ongrijpbaar als de voorstelling Breaking the News.

Kogel door de kerk

Godzijdank is er dus écht nieuws, dat biedt houvast. Brinkman vertelt dat hij vorige week, nog voordat hij dinsdagochtend aanschoof bij de wekelijkse fractievergadering van de PVV, al een zaaltje had vastgelegd in het perscentrum Nieuwspoort. Om een persconferentie te geven.

Plasterk: 'Dus voordat de kogel door de kerk was?'

Brinkman knikt instemmend.

Plasterk: 'Hero, je hebt nieuws gemaakt!'

Theatermaker Greg Nottrot, de presentator van het debat: 'Wat leuk. Nieuws!'

Is dit nieuws? Misschien wel brekend nieuws? In de foyer slaat de verwarring toe. Wat ís nieuws? Wat is politiek nieuws?

Dat Hero Brinkman een verstandig mens is? (om alvast een ruimte te reserveren op de dag dat het CPB in datzelfde Nieuwspoort een ongetwijfeld aandachtopslorpende persconferentie geeft).

Dat Hero Brinkman een goed politiek gevoel heeft? (hij wist dat Geert Wilders helemaal niet over hervormingen binnen de PVV wilde praten).

Of dat Hero Brinkman over theatrale talenten beschikt? (door met een ernstig gezicht aan de PVV-fractievergadering deel te nemen terwijl hij nota bene een uurtje later een persconferentie zou geven over zijn vertrek).

Een professioneel theatergezelschap als Orkater is er na maanden onderzoek niet achter gekomen wat politiek nieuws is. De makers van Breaking the News, Geert Lageveen en Leopold Witte, mochten langdurig achter de schermen kijken bij Pauw & Witteman en Buitenhof, maar ze kwamen er niet uit. Vandaar dat absurdistische, alle kanten opschietende stuk.

Grappig en idioot

Zelfs een beroepspoliticus als Hero Brinkman heeft geen idee, blijkt zaterdagavond. De avond van zijn vertrek bij de PVV zat hij meteen bij Pauw en Witteman. Pas later in de week schoof daar Diederik Samsom aan in zijn nieuwe hoedanigheid als PvdA-leider. Brinkman concludeert dat het gezaghebbende praatprogramma zijn opstappen bij de PVV dus belangrijker nieuws vindt dan wat de nieuwe baas van de PvdA heeft te melden.

'Ik vind dat grappig', zegt de baas van de Groep Brinkman. Maar hij vindt het ook 'idioot'. Op de vraag of we hier nu te maken hebben met een staaltje van nieuws opblazen, spinnen, politiek als amusement, vriendjespolitiek, nou ja: of dit soms een voorbeeld is van wat Orkater aan de kaak probeert te stellen, moet Brinkman het antwoord schuldig blijven.

Hij kiest tenslotte voor een politiek antwoord: 'Ik vind het grappig.'

Misschien is het nieuws van de avond dat Brinkman 'genoten' heeft van het gesubsidieerde toneel (Orkater vraagt voor het volgende seizoen 770 duizend euro overheidssteun). 'Het was elke euro waard.' Anderzijds: hij is niet meer van de PVV.

Jongerendag Brinkman

De jongerendag van voormalig PVV'ers Brinkman en Stevens (18) wordt met zeker een maand uitgesteld. De bijeenkomst was gepland op 21 april in Hoofddorp. Doel is een jongerenorganisatie op te zetten van Brinkmans nieuwe politieke partij. 'Ik heb Hero voorgesteld de dag te verplaatsen, eerst moet hij zelf een goede basis krijgen', zegt Stevens. 'Ik heb twee jaar geleden al gezegd dat ik met hem mee zou gaan uit de PVV. Het was meer de vraag wanneer dan of het zou gebeuren.'

undefined

Meer over