Hermans krijgt geen steun voor Kennisnet

Minister Hermans van Onderwijs heeft de Tweede Kamer donderdag tijdens het debat over zijn computerplannen niet kunnen overtuigen van het nut van een eigen Kennisnet voor de scholen....

Het Kennisnet is een logisch netwerk waarmee scholen onderling informatie kunnen uitwisselen. 'Het is snel, afgeschermd, beveiligd en geeft toegang tot Internet', zo beargumenteerde Hermans zijn keuze 560 miljoen van zijn budget voor ict-onderwijs (informatie- en communicatie-technologie) van 1,2 miljard gulden in het Kennisnet te steken. Maar hoewel geen van de onderwijsspecialisten ooit in een zogenoemde voorhoedeschool heeft gekeken wat leerlingen met het Kennisnet doen, wees een meerderheid van VVD, D66, CDA, GroenLinks en SP het voorstel af.

'Het geeft een zielig hoopje informatie', zei D66-Kamerlid Lambrechts, die het Kennisnet thuis op haar eigen computer had bezocht. 'De minister wil een spoorlijn aanbieden, terwijl er geen treinen en conducteurs zijn', zei Rabbae (GroenLinks). VVD'er Cherribi twijfelt over de noodzaak van zo'n Kennisnet. Hij voelt meer voor schoolcomputers met een Internet-aansluiting.

Volgens Hermans is een aansluiting op het Kennisnet, dat toegang geeft tot Internet, veel goedkoper dan dat scholen zelf Internet-aansluitingen nemen. Invoering van Kennisnet in het primair onderwijs kost 45 gulden per leerling, een Internet-aansluiting per acht schoolcomputers 80 gulden, in het voorgezet onderwijs 53 gulden respectievelijk 131 gulden.

De Kamer vindt die 45 gulden per leerling al te duur. 'Wat blijft er dan nog over van de honderd gulden voor bijscholing van docenten en aanschaf van hard- en software', vroegen enige fracties.

Na het debat maakte Hermans bekend dat de 45 gulden voor het Kennisnet bovenop de honderd gulden per leerling voor hardware, bijscholing en software komt. Sponsoring via het Kennisnet werd door alle fracties, behalve de VVD, afgewezen.

Hermans dreef het geschil met de Kamer over het Kennisnet niet op de spits. Hermans besluit na een evaluatie dit jaar van het proefproject op de voorhoedescholen of het Kennisnet voor alle scholen beschikbaar wordt en of hij doorgaat met de huidige aanbieder Enertel.

Begin mei maakt Hermans in uitgewerkte computerplannen bekend hoe hij het project gaat financieren.

Meer over