'Herkomst boekhoudingen raadsel'

'Ik weet echt niet waar ze vandaan komen. En waarom ze steeds weer opduiken. Of hoe lang ze al ergens in een kast liggen.'..

De herkomst van de zogenoemde schaduwboekhoudingen blijft voor bestuursvoorzitter Herman Hazewinkel van bouwbedrijf Volker Wessels een raadsel, zei hij woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij heeft ook geen idee waarom die bewaard zijn gebleven. Velen dachten dat de open haard flink had gebrand, nadat in november 2001 voor het eerst een registratie van illegale afspraken tussen bouwbedrijven bekend was geworden. Maar dat blijkt niet het geval. Ook Volker Wessels staat dan weer uitgebreid in het middelpunt.

Sommigen suggereren dat deze boekhoudingen zijn bewaard omdat alle onderling te verdelen bedragen nog niet waren verrekend. Hazewinkel zegt niet te weten of die stelling klopt. Een andere theorie kan hij niet bedenken. 'Nu is het onze administratie, morgen kan het weer die van iemand anders zijn.'

Hazewinkel is het eens met branchevoorzitter Elco Brinkman die sprak van 'zoveel bedrijven, zoveel boekhoudingen'.

De onlangs boven water gekomen boekhouding van dochter Boele & Van Eesteren heeft bij Volker Wessels tot diepgaand onderzoek geleid. Het hoofd juridische zaken is daarmee belast. Het onderzoek gebeurt bedrijfsbreed omdat alle sectoren ooit bij fraude betrokken lijken te zijn geweest, van de wegenbouw via dochter KWS naar de kantoren-en scholenbouw bij Boele & Van Eesteren. De deur staat inmiddels open voor de kartelwaakhond NMa. Alles wat de interne commissie vindt gaat ook naar de NMa.

Volker Wessels ondervond in 2003 veel hinder van de stagnerende economie en de effecten van de bouwfraude. Onder meer deze zaken leidden tot een forse daling (45 procent) van de nettowinst tot 62 miljoen euro. De omzet nam licht toe, van 3,31 miljard euro naar 3,48 miljard euro.

De stagnerende economische ontwikkeling leidde ertoe dat de investeringslust bij overheden en bedrijven flink terugliep. Bovendien bleef de woningmarkt vlak. Ook moest het bouwbedrijf een last van 20,2 miljoen euro nemen voor pensioenen. Van dat bedrag gebruikte het bedrijf 11,4 miljoen euro om het eigen pensioenfonds sterker te maken. De ontwikkelingen zetten in 2003 de marges onder druk. Een reorganisatie kostte 13,2 miljoen euro.

Meer over