Herfkens staat sympathiek tegenover 'abortusboot'

Minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking staat 'in principe sympathiek' tegenover het plan van een Amsterdamse arts om een schip te laten uitvaren waarop voor de kust van derdewereldlanden abortussen kunnen worden uitgevoerd....

Volgens de minister is het initiatief 'een concreet antwoord op een concreet schrijnend probleem'. Het idee heeft volgens Herfkens veel haken en ogen,maar ze zal het serieus bekijken.

De 'abortusboot' is een initiatief van de Amsterdamse abortusarts Rebecca Gomperts. Zij wil met steun van Nederlandse feministen en medici het 'Women on Waves-project' beginnen om vrouwen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika op een veilige manier hun ongewenste zwangerschap te kunnen laten beëindigen. De abortusboot moet buiten de territoriale wateren varen, zodat de operatie buiten de juridische bevoegdheid valt van landen waar abortus verboden is.

Jaarlijks overlijden wereldwijd tussen de 50- en 100 duizend vrouwen door een onveilige, veelal illegale abortus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO werden in 1994 in de hele wereld bijna 20 miljoen abortussen uitgevoerd, waarvan het overgrote deel (17,62 miljoen) in derdewereldlanden.

Meer over