Herculaneum was goed beschermd tegen cariës

Het is een bewijs après la lettre dat fluor in het drinkwater beschermt tegen gaatjes in tanden en kiezen: drie Italiaanse onderzoekers verklaren zo dat bij de inwoners van het stadje Herculaneum - in 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius - weinig cariës voorkwam....

Bij opgravingen zijn tot dusver enkele honderden complete skeletten van omgekomen inwoners van Herculaneum gevonden. De onderzoekers konden beschikken over in totaal 1275 tanden en kiezen, van 41 volwassenen en 12 kinderen. Maar in slechts 3,8 procent daarvan vonden ze tekenen van cariës.

Gezien het voedingspatroon van de Herculanezen, hoofdzakelijk vis en vlees geconsumeerd met grote hoeveelheden honing, is dat opmerkelijk weinig. Bij opgravingen op Sicilië en in het Romeinse Engeland werden cariës-percentages gevonden van respectievelijk 8,5 en 11,4, aldus de onderzoekers in The Lancet van 20 mei.

De tanden en kiezen uit Herculaneum vertoonden daarentegen nogal eens een dunne glazuurlaag, wat een gevolg kan zijn van een chronisch hoge opname van fluor. Volgens de Italiaanse onderzoekers bevat het grondwater in Herculaneum en onmgeving van nature een hoog gehalte aan fluor, wat weerspiegeld wordt in tot tienmaal hogere concentraties fluor dan normaal in het glazuur van de onderzochte tanden en kiezen.

Meer over