Herbert lachende derde bij botsing favorieten

Op het circuit van Silverstone, bij de Grote Prijs van Groot-Brittannië in de Formule I, speelde zich zondag de belangrijkste gebeurtenis vijftien ronden voor het einde af....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Johnny Herbert profiteerde. Hij behaalde in zijn 71e Grand Prix zijn eerste zege. Herbert start evenals Schumacher voor het team van Benetton. Teamchef Briatore haalde hem eerder dit seizoen binnen als vervanger van de Nederlander Jos Verstappen.

De Fransman Alesi eindigde als tweede, voor Hill's teamgenoot Coulthard. De Schot verspeelde zijn kansen op een zege door het overschrijden van de toegestane snelheid in de pitsstraat. Hij leverde hem tien strafseconden op.

De crash kostte Schumacher de zege, maar niet zijn leidende positie in de algehele rangschikking. Daardoor gaat hij nog steeds als de nummer één van start in de volgende Grand Prix, over twee weken in eigen land op Hockenheim. Het vrolijkte hem niet op. 'Wat Hill deed was onverantwoord. Voor ik wist wat er gebeurde, lag ik buiten de baan. De schuld lag duidelijk bij hem. Ik kan me goed voorstellen dat hij wilde winnen voor eigen publiek, maar dit was gekkenwerk.'

De psychologische strijd tussen Schumacher en Hill was al enkele dagen bezig. De Brit zou in onderhandeling zijn met de renstal van Schumacher, Benetton. Het leidde tot speculaties over een naderend vertrek van de wereldkampioen bij het team van Briatore.

De Duitser ging minder snel van start dan gebruikelijk. Hill reed aan kop, de als derde vertrekkende Alesi haalde Schumacher al in de eerste ronde in. Hill verdween uit het zicht van de wereldkampioen en had na tien ronden 11,5 seconden voorsprong op zijn grote rivaal. Pas in de achttiende ronde, bij een pitsstop van Alesi, kreeg Schumacher de kans zijn achterstand terug te brengen. Die bedroeg op dat moment ruim twintig seconden. Toen Hill in de 23e ronde de pits opzocht en daarmee 40 seconden verspeelde, nam de Duitser voor het eerst de leiding.

Bij de eerste stop van Schumacher, in de 31e ronde, kwam Hill weer in eerste positie. De Duitser wachtte op het volgende oponthoud van de Brit, om weer als eerste verder te rijden. Hij hield die positie vast tot de alles-of-niets poging van Hill, vijftien ronden voor het einde.

Zaterdag woonde Verstappen de trainingen voor de Grand Prix van Engeland op het circuit van Silverstone bij. Daar vertelde hij volgende week drie dagen te testen in de Benetton-Renault op de racebaan van Catalunya in de buurt van Barcelona en een week later weer drie dagen op het circuit van Jerez, ook in Spanje.

'Zo blijf ik er toch bij betrokken', vertelde hij. 'Of ik dit seizoen nog in actie kom in de Grand Prix-races weet ik echt niet. We zitten niet stil, maar er is nog niks concreet.'

SILVERSTONE: Grote Prijs van Groot-Brittannië Formule I: 1. Herbert (GB) Benetton 308,477 km 1.34.35,093 (gem. 195,682 km/u), 2. Alesi (Fr) Ferrari 16,479, 3. Coulthard (GB) Williams 23,888, 4. Panis (Fr) Ligier 1.33,168, 5. Blundell (GB) McLaren 1.48,172, 6. op een ronde Frentzen (Dui) Sauber, 7. Martini (It) Minardi, 8. Salo (Fin) Tyrell, 9. Boullion (Fr) Sauber, 10. Badoer (It) Minardi, 11. Barrichello (Bra) Jordan, 12 op 3 ronden. Gachot (Fr) Pacific.

Stand WK na acht races: 1. Schumacher (Dui) 46 punten, 2. Hill (GB) 35, 3. Alesi 32, 4. Herbert 22, 5. Berger (Oos), Coulthard 17, 7. Barrichello, Panis 7, 9. Irvine (Ier) 6, 10. Hakkinen (Fin), Frentzen, Blundell 5, 13. Brundle (GB) 3, 14. Morbidelli (It) 1.

Meer over