Herbert en Mart

Het leek toch een beetje Laurel zonder Hardy te gaan worden, Dempsey zonder Makepeace, V zonder D...

FRANS VAN SCHOONDERWALT

Maar na vier dagen mag het best eens gezegd worden, of liever geschreven: wij tv-kijkers zijn er niet echt op achteruit gegaan. En met wij tv-kijkers bedoel ik dan vanzelfsprekend de dagelijkse Tour-watchers, de verslaafden die alleen rechtstreeks willen zien.

Sinds mensenheugenis kwam dat rechtstreekse neer op Jean en Mart. Op Jean, de bedachtzame van de cijfers en het familiale, op Mart, de onderkoelde, maar soms ook de geëxalteerde. Op Snip-en-Snap-conversaties, goedmoedig gesteggel, serieuze verslaggeving, eerlijke bewondering.

Daar haalde de NOS opeens een streep door. Ach, troostte Jean zich, ik heb nog een mooi contract, Ronde van Nederland, wereldkampioenschap, Olympia's Ronde. Maar Jean weet nog beter dan ik - 29 rondes tegenover 14 - dat er maar één Tour is en dat is De Tour.

Herbert Dijkstra heet de nieuwe man. Hij is zelf coureur geweest. Wat natuurlijk, aan de microfoon gezeten, geen enkele garantie biedt. Luister maar eens naar af-en-toe-gastcommentator Rooks en zijn 'spelenderwijze etappe'! Zijn 'parkoeren'! Zijn uitleg die menige keer vastloopt in eigen taalkundige onmacht. Te veel naar Cruijff geluisterd?

Dijkstra heeft daar geen last van. Hij is ter zake kundig en giet die kennis in goed lopende zinnen. Hoorbaar heeft hij zich gedegen voorbereid op zijn taak als nieuwe cijferman. Met zoveel enthousiasme trekt hij die rol naar zich toe dat Mart - de ouwe rot, nietwaar - zich regelmatig geroepen voelt hem op zijn debutantenplaats te wijzen. De ene keer op vaderlijke toon ('kom jong, toen zat jij nog op de lagere school en ík was er bij'), de andere keer wat cynisch ('zeg vader, mij neem je niet in de maling, ík was er bij').

Jammer alleen van die huiskamerspelletjes, waarbij Jean ons voorging. Die zijn voorgoed, voorgoed voorbij.

Wat is het verschil tussen Luc Leblanc?

???

Zijn ene been is korter dan het andere.

Tien jaar geleden, 8 juli 1987: 'Als geroepen opende zich op dat moment even op de as van de weg de groep, misschien omdat Bontempi schakelproblemen had en prompt ontbrandde Van Poppel.'

Frans van Schoonderwalt

Meer over