Herberg

Vrijdagavond negen uur. We zitten klaar voor Herberg De Leeuw. Drankje, nootje, zakkige kleding - dat werk...

Martin Bril

Een plechtige stem zegt ineens: 'In verband met het overlijden van prins Claus is het programma Herberg De Leeuw komen te vervallen. In plaats daarvan kunt u kijken naar een aflevering van Villa Felderhof.'

Wij haten Villa Felderhof!

En we hebben nu ook echt tabak van prins Claus van wie we de hele week hoorden dat hij zo'n fijn gevoel voor humor had. Ons heeft-ie nooit aan het schateren gekregen. Nee, dan Paul de Leeuw.

Eerlijk gezegd waren we Paul een beetje uit het oog verloren. Dat kwam niet doordat hij bij de NCRV zat, sterker nog - wij zijn óóóóóóóók NCRV, geweest althans. Ik zie Barend Barendse en Dick Passchier nog voor me. Om van Judith Bos nog maar te zwijgen.

Jeugdidolen.

Nee, Paul waren we kwijt omdat hij een tijd lang op een onmogelijk laat uur opereerde. 's Nachts wordt hier geslapen en geen tv gekeken. Dat is zo'n waarde en norm die ik heb overgehouden aan mijn NCRV-tijd. Met de kippen op stok, morgen weer een dag, enzovoorts.

Goed.

Vrijdag 4 oktober, prins Claus leefde nog, maakten we opnieuw kennis met De Leeuw. Het was dierendag, maar Paul had de Bijlmerramp als kapstok voor zijn programma. Die was die dag tien jaar geleden.

Zelden zo gelachen.

Om Paul de Leeuw, tien jaar later.

Witte pakken. Tara Singh Varma in een glansrol, Gerard Joling, de broer van Ien Dales - helemaal in orde, die show, petje af. Vandaar dat we afgelopen vrijdag zo'n zin in de Herberg hadden. En daarna lekker rollebollen in de echtelijke sponde, ik zeg het er maar eerlijk bij.

Maar niet dus.

Godverdomme.

De NCRV betrachtte wel héééééél vééééééél piëteit.

De volgende dag bleek echter dat de omroep Herberg De Leeuw had geschrapt omdat er een paar grappen over prins Claus in zaten. Zo stuurde De Leeuw zijn typetje Annie de Rooij met een bosje bloemen naar Soestdijk om te rouwen, het verkeerde paleis dus, al duurt het niet lang of ook daar zullen doden vallen.

Verder weigerde Winny de Jong naar de plechtigheden in Delft te komen omdat Ferry Hoogendijk er ook was. Die scène, met Paul als Winny, kan ik nu al dromen, hoewel hij dus niet te zien was.

Voor De Telegraaf was het zaterdag allemaal goed nieuws. De krant had namelijk ook nog een enquête onder haar lezers gehouden om erachter te komen wie zij de meest irritante televisiepersoonlijkheid aller tijden vinden.

Paul de Leeuw!

Zelf had ik Rik Felderhof op numero uno gezet.

Als gezegd (maar niet door mij): Prins Claus had een fijn gevoel voor humor. Zonder er zelf bij te zijn, heeft hij nu al ruim een week het land in zijn greep. Nergens een lach te horen. Zingende kindertjes en warme chocolademelk bij paleis Noordeinde, meer niet. De weerberichten voor morgen zien er angstaanjagend uit, laten we hopen op een snelle plechtigheid. Daarna kofie, cake en van die moppen die er nu eenmaal bijhoren op een begrafenis. Je bent dood of niet.

Meer over