Heracles houdt stand op tweede plaats

Heracles Almelo heeft de vliegende start in de eredivisie een prima vervolg gegeven in Den Haag. De ploeg van trainer John Stegeman klopte ADO Den Haag zondag met 1-0. Wout Weghorst tekende met een kopbal voor het enige doelpunt. Heracles is daardoor de verrassende nummer twee van de ranglijst, met slechts één punt achterstand op koploper Ajax.

null Beeld anp
Beeld anp

Trainer Henk Fraser van ADO Den Haag koos tegen Heracles voor een nieuw tactisch systeem met Mike Havenaar diep in de punt van de aanval en daarachter het trio Ruben Schaken, Edouard Duplan en Giovanni Korte. Verrassend was ook dat hij twee vaste basiskrachten, Roland Alberg en Thomas Kristensen, op de reservebank liet beginnen.

Beide ploegen zochten vanaf de aftrap veelal de aanval. Dat leverde in de openingsfase kansen voor beide doelen op. Havenaar verzuimde ADO op voorsprong te zetten. Even later miste aan de andere kant ook Weghorst een goede mogelijkheid. Diezelfde Weghorst strandde na dik een half uur in kansrijke positie op doelman Martin Hansen. Een kleine 10 minuten voor rust opende Heracles de score. Kort nadat scheidsrechter Jeroen Manschot een treffer van Havenaar had afgekeurd, kopte spits Weghorst bij zijn derde kans de openingstreffer binnen.

Heracles zocht ook in de tweede helft de aanval zodra dat mogelijk was. ADO Den Haag stelde daar aanvankelijk weinig tegenover. Het aanvalsspel aan Haagse kant was daarvoor te steriel, ook na het inbrengen van de aanvankelijk gepasseerde Alberg. Pas in het laatste kwartier kwam ADO helemaal los. Heracles moest zich in die fase beperken tot veelal snel uitgevoerde counters.

ADO Den Haag was in de slotfase slechts eenmaal dicht bij de gelijkmaker. Danny Bakker kwam echter niet verder dan de lat. Zelfs een door doelman Martin Hansen genomen vrije trap mocht niet baten.

Meer over