Henk lift mee met Bastiaan Ragas

Schrijver Henk van Straten stapt elke week in de auto bij een min of meer bekende Nederlander. Een enkele keer neemt hij de tram. Deze week: Bastiaan Ragas.

Henk van Straten en Bastiaan Ragas. Beeld Henk van Straten
Henk van Straten en Bastiaan Ragas.Beeld Henk van Straten

Bastiaans donkerblauwe Range Rover stopt achter Haarlem CS. Zijn muts en klassieke herenjas zijn allebei dezelfde kleur donkerblauw. Een wintertenue, ook al is de auto lekker warm. Herstellende van een verkoudheid, denk ik. Hij praat wat nasaal, oogt wat moe. Nee, niet moe. Ik bedoel meer de uitdrukking van iemand die heeft uitgeslapen en daarna de slaap nog niet helemaal van zich heeft kunnen afschudden. Een soort contente suffigheid, post-griep. Maar in feite heb ik geen idee. Misschien is dit gewoon hoe hij is, wanneer niet op televisie of podium.

Zo-even heeft hij zijn oudste kind uitgezwaaid. Een puberjongen van 15. Gaat op wintersport met school. Of Bastiaan het afscheid moeilijk vond? Hij kijkt me aan met een grijns en ongeloof op zijn gezicht. Nee dus. 'Hij is sowieso twee weken per maand bij zijn moeder, dus dat ik hem een week niet zie, is geen groot drama of zo.' En de puberzoon zelf? Had die zin in de reis? 'Hij vond het wel oké', zegt Bastiaan, met een lach. 'Hij is een puber hè, dus hij vindt alles hooguit oké, hoe leuk het ook is.'

Alles in de auto lijkt hitte af te geven, alsof elk onderdeel is uitgerust met verwarming. Op zijn gemakje tuft Bastiaan naar Amstelveen, waar actrice en zangeres Anne-Marie Jung vanavond in het theater staat met haar solovoorstelling. Bastiaan is de producent, ziet u.

Als je met een Range Rover 120 rijdt, voelt het nog steeds als tuffen. En even later, als we niet meer op de snelweg rijden maar in Amstelveen en Bastiaan 40 rijdt, is het alsof we stapvoets rijden.

Bastiaan zit op de (verwarmde) praatstoel. Hij vertelt over alle dingen die hij doet en gedaan heeft: zanger, acteur, producent, you name it. Hij is juist aan het vertellen over de recente reünie van Caught In The Act, de boyband waarvan hij tussen 1993 en 1998 deel uitmaakte en waarmee hij grote successen boekte in Duitsland en Azië (15 miljoen verkochte albums!), wanneer zijn telefoon gaat.

Het is Tooske, zijn vrouw. Ze vraagt hem naar een van hun drie dochters. Na school heeft hij haar meegegeven aan een moeder en nu weet hij niet meer hoe die moeder heet of wat haar telefoonnummer is. 'Ik dacht dat jullie gescheiden waren', zeg ik, nadat hij heeft opgehangen. Hij kijkt me vragend aan, met helderblauwe jongensogen. Interessant: ook al draagt hij een muts en is hij gladgeschoren, tóch kun je zien dat hij rossig is. 'Nee hoor', zegt hij. 'Tooske en ik zijn inmiddels twaalf jaar getrouwd.' Waarom ik dacht dat ze gescheiden waren? Geen idee. Misschien ging ik ervan uit dat het voor een BN'er-stel standaard is dat ze na een paar jaar uit elkaar gaan.

Hij vertelt en vertelt. Vol lof is hij over Anne-Marie Jung. 'Ze is schaamteloos, en dat móét je ook zijn. Er zijn genoeg goede acteurs die niet stom of gek willen overkomen. Dan beperk je jezelf.' Hij vertelt over de app waarin hij heeft geïnvesteerd: Eve. Hij praat zo veel dat hij zonder het te merken Amsterdam binnentuft. 'O', zegt hij. 'Nou, dan zet ik je er hier maar uit.' En dat doet hij. Bij een bushalte gooi ik de autodeur achter me dicht en wrijf over mijn hete bips.

Meer over