Henk Krol slaat terug met voorstel voor appartementjes voor politici

En weer stond Henk Krol vandaag op het Binnenhof in het centrum van de belangstelling, nu er door Stichting Vrienden van de Gaykrant aangifte tegen hem is gedaan wegens oplichting en verduistering van subsidiegelden. De politicus sloeg terug met een opmerkelijk voorstel.

Jeroen Visser
Henk Krol. Beeld anp
Henk Krol.Beeld anp

De demonen uit zijn tijd bij de Gaykrant blijven Henk Krol achtervolgen. Eerst was er de ophef rond de niet-betaalde pensioenpremies voor zijn personeelsleden - aanleiding voor zijn tijdelijke afscheid. Daarna kwam het nieuws rond de tussen 2008 en 2011 onterecht ontvangen subsidies van het ministerie van OCW. Het ooit zo roemruchte huisorgaan van emanciperend homoseksueel Nederland bleek gebouwd op financieel drijfzand: de boekhouding was een rommeltje, de betalingen aan allerlei aanpalende stichtingen liepen door elkaar heen en werden niet of nauwelijks verantwoord.

Om het allemaal nog erger te maken, deed avocaat Oscar Hammerstein vandaag aangifte tegen Krol, de toenmalige accountant van de stichting en een aantal 'nog onbekende' ambtenaren van het ministerie. Krol toonde zich echter, zoals gebruikelijk, strijdbaar. In een reactie op de aangifte zei hij: 'Goed dat er nu eindelijk wordt gekeken naar de accountant.' Op de vraag waar de administratie van de Gaykrant te vinden is zei Krol: 'Bij de stichting, de curator of bij de accountant. Als zij hem niet hebben zit er één te liegen.'

Met andere woorden, zoek het ergens anders, maar niet bij Henk Krol. Bij de media bijvoorbeeld. 'Ik ben veroordeeld door de hele media die precies wisten hoe het zat. Nu is het daar waar het thuishoort, namelijk de rechtbank', aldus Krol tegen Nu.nl.

Tegenstanders van Krol dachten hem klein te krijgen met een aangifte, maar het tegendeel is waar. De politicus is blij met de gang naar de rechter. 'De aangifte wordt steeds vrolijker. Nu worden ook ambtenaren en de account aangepakt. Ik vind het prachtig.'

Nee, Krol is niet snel van zijn à propos te krijgen. Zelfs het feit dat door de stichting beslag is gelegd op zijn twee woningen krijgt hem niet klein. In het Kamerdebat over het woonbeleid slaat hij met humor terug. Kunnen de leegstaande Rijksgebouwen in de buurt van het Binnenhof misschien worden omgebouwd tot appartementjes voor Kamerleden en Kamermedewerkers?, vraagt hij minister Blok. Die moeten immers vaak enorm lange dagen maken? Dat scheelt weer in vergoedingen en kosten voor woon-werkverkeer. Hij vraagt van minister Blok een kosten-batenanalyse. Als zijn plan werkt, heeft Krol de regering maar mooi geld bespaard.

Meer over