Hendrikje van Andel is niet de enige oudste ter wereld

Is Hendrikje van Andel-Schipper (114) wel echt de oudste mens op aarde? De Russen weten zeker van niet. Volgens hen is Pasichat Dzjoekalajeva wereldrecordhoudster....

Ook Pelageja Osipovna Zakoerdajeva zou de hoogbejaarde uit Hoogeveen ruim passeren. De Siberische telt 118 lentes. Dat zijn er nog altijd twee meer dan Hanna Banysevich uit Wit-Rusland. Haar paspoort vermeldt 5 mei 1888 als geboortedatum.

Maar ja, hoe aannemelijk zijn de Russische beweringen? De geboortepapieren ontbreken of zijn pas jaren later opgemaakt. En het Guinness Book of Records is streng. Wie geen bewijs uit een register kan leveren, kan een vermelding vergeten. Neem de vorig jaar overleden Hava Rexha uit AlbaniNaar eigen zeggen was ze 123 jaar. Dit is echter nooit erkend, omdat ze pas na haar zestigste een geboortebewijs kreeg.

Ook de Cambodjaan Sek Yi (122) overleed in 2003 zonder ooit door in het Guinness als recordhouder te zijn opgenomen. De documenten van de tijgerjager waren tijdens het bewind van Pol Pot vernietigd.

De leeftijd van deze twee hoogbejaarden valt evenwel in het niet bij de beweringen van de Dominicaanse Elizabeth 'Ma Pampo' Isra(128), de Libanees Ali Mohammed Hoessein (135) en de MaleisiOmar Abas (140). Hun aspiraties strandden echter op de onbetrouwbaarheid van hun bevolkingsregisters.

Dus geldt Jeanne Louise Calment uit Arles (1875-1997) met haar 122 jaar en 164 dagen nog altijd als de oudste mens in de historie. Aan haar bewering dat ze Vincent van Gogh heeft ontmoet, mag men weinig waarde hechten, maar haar papieren waren dik in orde.

De vraag is of Guinness dit ook vindt van de jongste claim uit het Zuid-Libanese dorp Shaitiyeh. Daar hebben de autoriteiten onlangs Hamida Musulmani gevonden, geboren in 1877. Dat is 13 jaar eerder dan Hendrikje van Andel-Schipper.

Tenminste, als de vergeelde verslagen van een volkstelling uit 1932 kloppen.

Meer over