NieuwsNS Publieksprijs

Hendrik Groen wint voor tweede keer NS Publieksprijs

Schrijver Hendrik Groen heeft met zijn boek Zolang er leven is de NS Publieksprijs 2018 in de wacht gesleept.

Gerard Reijn
Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk tijdens de bekendmaking van de NS Publieksprijs, de prijs voor het beste boek Zolang er leven is van Hendrik Groen.  Beeld ANP
Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk tijdens de bekendmaking van de NS Publieksprijs, de prijs voor het beste boek Zolang er leven is van Hendrik Groen.Beeld ANP

Het is al de tweede keer dat Groen, pseudoniem voor de schrijver Peter de Smet, de prijs bemachtigt. In 2016 won hij met Pogingen iets van het leven te maken. Maar hij is nog altijd vooral bekend als de schrijver van Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar. Dat boek was de basis voor een tv-serie. Twee keer winnen komt overigens wel vaker voor. Drie keer ook: vorig jaar won Michel van Egmond, vooral bekend van de biografie Gijp, voor de derde keer.

Groen bleef zijn concurrenten ruim voor met 42 procent van de ruim 97 duizend stemmen. Voor de NS Publieksprijs worden de best verkochte boeken in een heel jaar genomineerd. De andere genomineerden waren Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder, De heilige Rita van Tommy Wieringa, Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck, Nazomer van Esther Verhoef en Stromboli van Saskia Noort.

De prijs wordt als sinds 1987 uitgeloofd door de marketingorganisatie van de boekenbranche, de CPNB, en dankt zijn naam sinds 2001 aan sponsor NS. Volgens de CPNB is de prijs de bekendste boekenprijs in Nederland.

De prijs bestaat uit een beeldje van Jeroen Henneman plus 7.500 euro en een jaar gratis reizen met de trein. Waarschijnlijk het interessantste van de prijs is dat Groens boek een jaar lang als Boek van het Jaar in de etalage mag liggen.

Meer over