Hemelse zomerkoninkjesmousse

Aardbeien en balsamico, ze vormen een goddelijke combinatie. Voor wie het nog niet weet: aardbeien schoonmaken en per persoon veel zomerkoninkjes in schaaltjes verdelen....

Nanda Troost

Bewerkelijker is een andere aardbeien-balsamico-variant. Ook al zo lekker, al is het een kwestie van sneller dan razendsnel opeten: de taartvulling (afkomstig van Biologica, een organisatie die probeert de afzet van biologische producten te bevorderen) wordt oorspronkelijk zonder gelatine gemaakt en dan gaat de vulling 'lopen' zodra het mes erin wordt gezet.

Wie minder gehaast wil eten, moet zijn toevlucht zoeken bij de gelatine. Een andere oplossing is de mousse gewoon eten zonder taart. Ook al niet echt erg voor wie de combinatie aardbeien-balsamico verslavend begint te vinden.

De taart is groot genoeg voor acht liefhebbers.

Voor de gelegenheid gebruikt de Volkskok natuurlijk biologische aardbeien. En gelukkig voor de liefhebbers die niet al te zwaar tillen aan verantwoord verbouwd of niet: aardbeien zijn zo langzaam maar zeker het hele jaar door verkrijgb aar.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm (doorsnee van ongeveer 26 centimeter) in.

Meng een kruimeldeeg van de bloem, een mespunt zout en de boter. Voeg de poedersuiker en de eidooiers toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.

Bekleed de bakvorm met het deeg. Dek af met bakpapier en vul met een steunvulling (bijvoorbeeld een zak of doos met vergeten en dus oude bonen. Ze kunnen de volgende keer ook weer voor deze klus worden gebruikt).

Bak de taartbodem in ongeveer een uur bruin en haal hem uit de oven. Verwijder het bakpapier en de steunvulling en laat de taart-inwording afkoelen.

Maak de vulling.

Doe de balsamico en de honing in een pannetje op een middelhoog vuur, roer even door tot de honing is gesmolten en laat inkoken tot ongeveer twee eetlepels van dit sausje over zijn.

Week de gelatineblaadjes in een ruime kom met water. Halveer 400 gram aardbeien. Roer er een eetlepel cointreau en een eetlepel van het balsamicosausje door.

Pureer de rest van de aardbeien met een eetlepel cointreau en een eetlepel van het balsamicosausje.

Klop de Mon Chou (of een andere roomkaas), kwark en de suiker tot een luchtig mengsel. Klop in een andere kom de slagroom stijf en spatel dit met het roomkaasmengsel door de aardbeienpuree.

Smelt de licht uitgeknepen gelatine al roerend in een pannetje, op een laag vuur. Roer het gesmolten stijfsel door de aardbeienmousse. Verdeel de mousse over de taartbodem. Laat een uur of wat opstijven. Garneer met bijvoorbeeld citroenmelisse uit tuin of van balkon.

Meer over